Bas Litjens werd opgewacht door zijn drie dochters:
Bas Litjens werd opgewacht door zijn drie dochters: "Ik kon het nauwelijks droog houden."

Vierdaagsedagboek Bas Litjens: "Grandioos feest"

Algemeen

Vanaf een bomvolle Wedren in het centrum van Nijmegen is woensdagochtend de tweede etappe van de 102de editie van de Vierdaagse Nijmegen van start gegaan. Om 04.00 uur werd het startschot gegeven, waarna de 50-kilometerlopers massaal vertrokken. Honderden mensen zijn inmiddels afgevallen. Deelnemer Bas Litjens uit Merselo houdt voor Peel en Maas iedere dag een dagboek bij. Zijn beleving van de tweede dag.

"Na een mooie, maar ook zware dag van Elst hadden de spiertjes en voeten wel wat geleden", pufte Litjens na de tweede etappe. "Ik ben vijf weken geleden geopereerd aan een liesbreuk, dus het was logisch dat er een reactie zou zijn." De wekker ging voor Litjens om 02.15 uur. Wonder boven wonder stapte hij soepel uit bed. "Na een kop thee op de Wedren, gingen we om 04.00 uur van start. Ik kon makkelijk tempo maken en na een uurtje liep ik weer lekker voorin." Niet veel later ontdekte Litjens dat het niet erg gemakkelijk lopen is met een steentje in de schoenen. "Toen moest ik stoppen op een bospad. Het was gelukkig wel een stuk frisser dan een dag eerder. Om zeven uur kwam ik aan in Wijchen. Toen hadden we al twintig kilometer gelopen. We begonnen aan de lus van de vijftig kilometer."

In Wijchen werden de wandelaars op handen gedragen. "Het was een groot feest. Net buiten Wijchen zag ik wat familie en bekenden. Daar kon ik even buurten, maar snel weer verder omdat anders de spieren vast zouden lopen." Niet veel verder werd ik opgewacht door mijn drie dochters. Toen ik ze zag rennen, was het moeilijk om het droog te houden." Met natte oogjes vervolgde hij zijn weg. "Eerst nog even een sigaretje met mijn schoonouders." Daarna vervolgde Litjens de weg door Beuningen en Nijmegen. De roze menigte zong iedereen zo naar de finish. "Heerlijk. Mensen wat is het mooi om te zien hoe iedereen feest en zingt."

Nu kunnen de beentjes weer omhoog. "Lekker rusten en barbecueën met vrouw Angela en schoonzus Conny. Die hebben het ook weer geflikt. Ik was om 12.00 uur netjes binnen met alle kleine pauzes. Morgen de prachtige route over de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Ik heb er nu al zin in."

Afbeelding

Uit de krant