Gezond Leefmilieu Venray nodigt minister Schouten uit

Algemeen

Gezond Leefmilieu Venray (GLV) heeft minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uitgenodigd voor een bezoek aan de gemeente Venray. GLV heeft de minister een brief gestuurd om aandacht te vragen voor de overlast door de landbouw in Venray.

Aanleiding is het overleg in de Tweede Kamer over luchtkwaliteit en het onlangs verschenen rapport van Wageningen UR, waarin is vastgesteld dat luchtwassers veel lagere rendementen behalen dan tot dusverre werd aangenomen. Met name het type combiwasser valt het meeste tegen in de resultaten. Nieuwsuur besteedde afgelopen zaterdag op NPO1 uitgebreid aandacht aan de problematiek en bezocht onder andere een varkenshouder in Leunen. Het type luchtwasser wordt in Venray veel toegepast. De gevolgen voor de gemeente Venray is groot, zo stelt GLV. Om aandacht te vragen voor de wetenschappelijk bevestigde overlast, heeft Gezond Leefmilieu Venray een brief gestuurd naar de minister en haar uitgenodigd voor een bezoek. Ook minister de Jonge van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt om aandacht gevraagd voor de situatie in deze regio.

Venray is met grote afstand de meest vee-dichte gemeente in Nederland en behoort wereldwijd tot de gebieden met de meeste hoeveelheden vee in nabijheid van mensen. Deze combinatie zorgt steeds vaker voor zorgen over de volksgezondheid bij omwonenden. Niet alleen de uitstoot van geur kan een negatieve invloed hebben op de leefomgeving, ook de risico's van endotoxinen, fijnstof en zoönosen vormen een potentieel gevaar, maar zijn nog onvoldoende onderzocht. In het onderzoek was wel aandacht voor de reductie van ammoniak, aldus GLV. 'Alhoewel er slechts indicatieve metingen uit zijn gevoerd, laat het onderzoek zien dat er grote afwijkingen zijn, en er bij diverse metingen sprake blijkt te zijn van een negatief rendement, en er dus meer ammoniak uit de luchtwasser komt dan erin gaat', zo stelt GLV. Ammoniak is een belangrijke factor in de vorming van secundair fijnstof. Met name de zeer fijne pm2,5 stofdeeltjes, die zeer diep doordringen in onze longen, vormen een groot gevaar. 'Er is dringend behoefte aan meer duidelijkheid over de gezondheidseffecten in onze regio in relatie tot de uitstoot van fijnstof', meent Gezond Leefmilieu Venray. In mei van dit jaar publiceerde de Universiteit Maastricht een onderzoek waarin melding gemaakt wordt van een alarmerend hoog aantal aangeboren afwijkingen in Noord-Limburg. PvdA-statenlid Tirza Houben pleitte er al voor om de invloed van fijnstof nader te onderzoeken. Gezond Leefmilieu Venray is inmiddels gestart met een project waarin leden zelf luchtkwaliteit gaan meten om daarmee meer inzicht te krijgen in de Venrayse situatie. Binnenkort zal hierover meer bekend gemaakt gaan worden.

Uit de krant