Afbeelding

Vrijwilligers Hard voor Hart 27 keer in actie

Nieuws

Vrijwilligers zijn vorig jaar in Venray 27 keer in actie gekomen om iemand met een hartstilstand te reanimeren. De Venrayse stichting Hard voor Hart heeft daarvoor in de gemeente Venray een levensreddend netwerk van vrijwilligers en Automati­sche Externe Defibrillatoren (AED's) ingericht.

Dagelijks overlijden in Nederland 35 mensen aan de gevolgen van een hartstilstand. In 75 procent van de gevallen is er iemand in de buurt. En dat betekent dat er in elk geval hulp kan worden ingeroepen. Ambulances hebben echter een aanrijtijd van vijftien minuten. Maar voor de overlevingskansen is het cruciaal dat binnen zes minuten wordt gestart met de reanimatie. Precies dat is waar de Venrayse stichting zich sterk voor maakt. Stichting Hard voor Hart telt inmiddels bijna 500 vrijwilligers met een reanimatiebevoegdheid. "Maar we hebben nog veel meer mensen nodig", zegt Jolanda Brauer, bestuurslid van Hard voor Hart. "Niet iedereen kan altijd meteen als ze een oproep krijgen alles uit hun handen laten vallen."

Ze benadrukt: "Vrijwilligers zijn ook nooit verplícht om te komen als ze opgeroepen worden. Maar dat maakt dus wel dat er veel mensen nodig zijn." Hard voor Hart biedt daarom aan alle vrijwilligers een reanimatiecursus aan. Gratis. Dit jaar zijn er nog twee basiscursussen Reanimeren/AED, namelijk op maandag 23 oktober en maandag 5 november in de sportcomplex SV Venray, Sportlaan 6, 5802 AH Venray. Vrijwilliger worden? Aanmelden via www.hardvoorhart.nl. Foto Henk Lammen.

Uit de krant