Het coalitieakkoord wordt ondertekend. Foto: Twitter Gemeenteraad Venray.
Het coalitieakkoord wordt ondertekend. Foto: Twitter Gemeenteraad Venray.

Coalitie CDA, D66 en Venray Lokaal is rond

Nieuws

Coalitie: veel aandacht duurzaamheid en energie

Duurzaamheid en energie is de belangrijkste pijler in het coalitieakkoord 'Een gezonde toekomst voor Venray' dat CDA, D66 en Venray Lokaal donderdagmiddag presenteerden. Formateur Jan Loonen (CDA) vertelde dat alle opties openstaan en dat er geen taboe meer is op windmolens. Er komen pilots om delen van dorpen en wijken aardgasvrij te maken. Voor de huisvesting van arbeidsmigranten zijn er twee grootschalige opvanglocaties mogelijk van maximaal 250 personen.

Primeur: twee vrouwen in college

Voor het eerst krijgt Venray een college met twee vrouwen. Naast zittend wethouder Anne Thielen (CDA) maakt Carla Brugman (Venray Lokaal) haar debuut. Ze was van 2006 tot 2009 al wethouder van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. Brugman meldde nog voor de zomer de provinciale politiek te verlaten. Ze is fractieleider van GroenLinks in Provinciale Staten. "Wethouder zijn is een fulltime baan. Dan kan ik niet iedere vrijdag naar Maastricht gaan", zei Brugman.

Financiën naar Van der Putten

Martijn van der Putten (D66) wordt de nieuwe wethouder van financiën. Hij neemt de rol van schatkistbewaarder over van de gestopte Ike Busser (Samenwerking). Net als de CDA-wethouders Jan Loonen (economie) en Anne Thielen (zorg) behoudt Van der Putten grotendeels zijn portefeuille met onder meer onderwijs en ruimtelijke ordening. Carla Brugman (Venray Lokaal) is uiterst tevreden met duurzaamheid en energie. "Schone lucht en een gezonde leefomgeving moet gelden voor iedereen."

Coalitie wil nieuwe wegen inslaan

De nieuwe coalitie van CDA, D66 en Venray Lokaal slaat nieuwe wegen in. "We staan op de drempel van een nieuwe tijd. We gaan ons herbezinnen op wat we doen. Financieel staan we er goed voor. Er is ruimte om te investeren", zei Jan Loonen (CDA). Daan Janssen (D66): "Dit is het meest duurzame coalitieakkoord dat Venray ooit heeft gekend." Carla Brugman (Venray Lokaal) zei dat er meer meetpunten voor de luchtkwaliteit komen. "En we gaan meer duurzame energie opwekken."

Uit de krant