Venrayse scholen doen mee aan E-Waste Race

Algemeen

Van 21 mei t/m 15 juni 2018 nemen leerlingen van de basisscholen De Lier uit Merselo en De Meulebeek uit Oostrum het tegen elkaar, en tegen andere scholen, op om zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. op vrijdag 18 mei vindt om 10.30 uur bij basisschool De Lier een gastles plaats die tevens de aftrap is van de race in de gemeente Venray. Wethouder Martijn van der Putten is hierbij aanwezig.

De E-Waste Race is een speelse competitie om huishoudelijke elektrische apparaten, alles waar een stekker aan zit of een batterij in kan, in te zamelen. De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen zodat er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. 

Mensen kunnen hun afgedankte apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd worden ze dan aan huis opgehaald door de scholieren. Het elektronisch afval wordt vervolgens opgehaald bij de scholen om te worden gerecycled. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De scholen strijden om een schoolreisje naar de Ontdekfabriek in Eindhoven, waar de winnende groep heen mag. 

Behalve de scholen uit Merselo en Oostrum doen basisscholen uit de gemeenten Veldhoven, Peel en Horst aan de Maas aan de E-Waste Race mee. De E-waste Race in deze regio is een initiatief van vier gemeenten en Weee Nederland. Weee Nederland is een bedrijf dat de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur in Nederland organiseert. Daartoe werkt het bedrijf samen met gemeenten, producenten en importeurs van apparaten en met recyclingbedrijven.

Uit de krant