Lintje voor Jacqueline van den Heuvel-van den Munckhof. Foto: Hoedemaekers Venray.
Lintje voor Jacqueline van den Heuvel-van den Munckhof. Foto: Hoedemaekers Venray.

Lintje voor Jacqueline van den Heuvel-van den Munckhof

Algemeen

Jacqueline van den Heuvel-van den Munckhof (82) is aan de vooravond van Koningsdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jacqueline van den Heuvel is al vanaf de tweede helft van de vorige eeuw een actieve vrijwilliger. In de beginjaren bij Kindervakantiewerk Venray en bij Jong Nederland, waar ze betrokken was bij de nieuwbouw van het clubgebouw (bekend als 'de Blokhut'). Al 33 jaar is zij als gastvrouw verbonden aan het Venrays Museum, voorheen het Freulekeshuus. Voor de 'Kiendergarde' (dansmarietjes) van vastelaovesvereniging De Piëlhaas heeft zij ruim dertien jaar lang geheel belangeloos de kleding verzorgd. Elk jaar schitterden de kleine danseresjes in een nieuwe outfit op Circus Mök.

Bij de Stichting Zorggroep Noord- en Midden-Limburg op locatie Vincentiushof organiseert Jacqueline al meer dan achttien jaar de wekelijkse muziekmiddag voor de cliënten. Zij vertelt verhalen en gedichten en zingt lokale liedjes die aanslaan bij de belevingswereld van de (vaak dementerende) bewoners. Jacqueline van den Heuvel draagt de streektaal een warm hart toe. Als bestuurslid van Veldeke Venray (lokale kring van Veldeke Limburg) zet zij zich al zestien jaar in voor het behoud van de streektaal en het in ere houden van de volkscultuur. Zij doet dit onder andere door dialectmissen te organiseren, contacten te onderhouden met besturen van koren uit de kerkdorpen en door zelf verhalen en gedichten te schrijven. Als medeauteur heeft ze 2,5 jaar gewerkt aan de totstandkoming van het Venrays Spreekwoordenboek en de gedichtenbundel Uut de bovveste laaj (2013). Zij is tevens medeorganisator van de Kringenkontaktdag voor alle kringen van Veldeke Limburg.

Uit de krant