Wendy Seuren en haar bordercollie Kika nemen zondag ook deel aan de wedstrijd. Foto: Henk Lammen
Wendy Seuren en haar bordercollie Kika nemen zondag ook deel aan de wedstrijd. Foto: Henk Lammen

Baas en hond genieten

Algemeen

Op het terrein van PHV De Verdediger aan de Beekweg 43 in Venray vindt op zondag 15 april een treibballwedstrijd plaats. De organisatie is in handen van Wendy Seuren, die het initiatief neemt om de sport ook in deze regio onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Het evenement duurt van 11.00 tot 15.00 uur.

"De meeste wedstrijden vinden plaats in het midden van Nederland, rond Utrecht, en in de provincie Zeeland. Ik wilde de sport een keer naar deze regio halen. Omdat treibball hier nog niet zoveel bekendheid geniet." Bij treibball leert de hond om grote, lichtgewicht plastic ballen voort te duwen. Bij deze jonge hondensport draait het vooral om balbeheersing en samenwerking: de hond moet leren ballen op aanwijzing bij zijn handler te brengen.

"Tijdens de wedstrijd zijn er drie onderdelen. In het verplichte onderdeel brengt de hond ballen naar een goal. Het onderdeel dirigeren komt op ongeveer hetzelfde neer, maar ligt de moeilijkheid erin dat de ballen, die in een moeilijkere positie liggen, op nummer teruggebracht moeten worden. Dat vereist veel sturing van de baas. Het derde is een spelonderdeel, een soort van parcours."

Voor de hond is treibball volop plezier, het baasje heeft één ding zeker nodig. "Geduld is het allerbelangrijkste. Je moet de hond leren om de bal te pushen en daarbij op het goede moment te belonen. Door bijvoorbeeld een koekje onder de bal te leggen. Samenwerken met elkaar, waarbij ik de hond nadrukkelijk stuur. Zo kom je tot het beste resultaat." Wendy kijkt toch wel met een beetje spanning vooruit naar de eerste wedstrijd in Venray. "De organisatie staat. Ik heb voldoende vrijwilligers, vooral familieleden, die op de dag meehelpen. Als de dag achter de rug is, en alles goed is verlopen, dan kan ik pas tevreden zijn. Het belangrijkste is dat de deelnemers en hun honden en ook het publiek, dat welkom is om gratis het evenement te bezoeken, genieten. Dan is de dag geslaagd."

Uit de krant