In De Wetteling worden maandag de uitgebrachte stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen herteld.
In De Wetteling worden maandag de uitgebrachte stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen herteld.

Hertelling maandag in De Wetteling

Algemeen

De gemeente Venray gaat de uitgebrachte stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande maandag in sporthal De Wetteling opnieuw tellen. Dat gebeurt omdat het centraal stembureau meldingen kreeg van vermoedelijke onjuistheden in de tellingen.

Het centraal stembureau heeft de processen-verbaal van de verkiezingsuitslagen per stembureau bestudeerd en onderzocht op de kwaliteit van de tellingen. Daarbij is geconstateerd dat er in enkele processen-verbaal sprake is van door het stembureau aangebrachte correcties in de oorspronkelijke tellijsten. Die correcties roepen vragen op over de volledige juistheid van de verrichte tellingen. Er zijn overigens geen aanwijzingen voor onrechtmatigheden.

Tevens kreeg het centraal stembureau na de verkiezingen meldingen van vermoedelijke onjuistheden in de tellingen. Deze zijn aan de hand van de processen-verbaal niet aan te tonen. Ze zijn echter voldoende concreet om bij te dragen aan de bestaande zorgen over de juistheid van de verrichte tellingen. "De constateringen geven zoals gesteld geen aanwijzingen voor moedwillige manipulaties", verklaart burgemeester Hans Gilissen. "Handmatig tellen is en blijft mensenwerk, met kansen op vergissingen."

De meldingen en constateringen betreffen meerdere stembureaus. Dit geeft bij het centraal stembureau onvoldoende zekerheid dat de aangereikte tellingen in hun geheel juist zijn. Hier ligt een verband met de zetelverdeling tussen de partijen en ook binnen de partijen.

Burgemeester Hans Gilissen: "Alles overziende komt het centraal stembureau tot de conclusie dat voldoende zekerheid enkel kan worden verkregen door een gemeentebrede hertelling van de uitgebrachte stemmen." De hertelling vindt maandag 26 maart vanaf 8:30 uur plaats in sporthal De Wetteling. Geïnteresseerden mogen de telling volgen vanaf de tribune.

De geschorste zitting van het centraal stembureau wordt maandag 26 maart om 17.00 uur hervat in de raadzaal van het gemeentehuis. Dan wordt de uitslag officieel vastgesteld. Vooralsnog blijven de data voor de geplande slotvergadering van de huidige gemeenteraad op 27 maart en de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 29 maart ongewijzigd.

Uit de krant