Wim Jacobs:
Wim Jacobs: "Bij VVV heb ik het nog altijd goed naar mijn zin." Foto: Rikus ten Brücke.

"VVV-Venlo is mijn club"

Sport

Hij behoort inmiddels tot het meubilair van VVV-Venlo. Leunenaar Wim Jacobs (53) was in maar liefst 25 jaar afwisselend (reserve)keeper, keeperstrainer en teammanager/facilitair medewerker bij de Venlose profvoetbalclub. En hij heeft het nog steeds uitstekend naar zijn zin.

Door Sven Poels

Jacobs, geboren en getogen in Leunen, had als kind een plakboek van VVV. Verlekkerd bladerde hij er doorheen, dromend dat hij op een dag ook deel van het team zou uitmaken. "Ik heb altijd gezegd dat ik profvoetballer werd", vertelt hij, terugdenkend aan deze tijd. "En bij ons in de buurt was FC VVV de club waar dat kon."

Talent en doorzettingsvermogen brachten Jacobs waar hij wilde zijn. Halverwege de jaren tachtig werd hij reservedoelman bij zijn droomclub, achter eerste keus John Roox. De echte doorbraak bleef echter achterwege, waardoor hij na twee seizoenen terugkeerde naar zijn dorpsvereniging SV Leunen, destijds een vierdeklasser.

Daar werd de weg naar boven weer ingezet. "Ik heb daarna nog een jaar bij eersteklasser Volharding gespeeld en zes jaar bij SV Venray in de hoofdklasse. Toen vroeg manager Frans Nijssen of ik weer naar VVV wilde terugkeren." Een retorische vraag voor Jacobs. In het seizoen 1994/95 werd hij opnieuw reservesluitpost bij de Koelclub, een rol die hij zeven jaar zou volhouden. In die periode stond hij negentien keer onder de lat; de rest van de tijd zat hij op de bank als stand-in. Maar daar bleef het niet bij, want Jacobs bleek van alle markten thuis te zijn. "Ik trainde de jeugdkeepers en ben jarenlang keeperstrainer van de selectie geweest. Tot ik zo'n twee jaar geleden werd gevraagd om teammanager te worden – een functie die ik voorheen overigens ook combineerde met mijn andere werk."

Vanaf januari 2016 is Jacobs teammanager en facilitair medewerker. "Het houdt in dat ik alles regel buiten het voetbal om. Bijvoorbeeld de bus, het eten onderweg en het materiaal. Eigenlijk alle randzaken, waardoor de spelers alle aandacht aan het voetbal kunnen besteden."

Momenteel beleeft Jacobs een van zijn succesvolste seizoenen bij VVV. De Venlonaren doen het als promovendus ongekend goed; met nog acht wedstrijden voor de boeg is de doelstelling – handhaving in de eredivisie – al nagenoeg bereikt. Gezien de beperkte (financiële) middelen een wereldprestatie. "We halen momenteel alles eruit wat erin zit", aldus Jacobs. "Hoe we dat doen? Onze trainer (Maurice Steijn, red.) heeft een zeer goede kwaliteit: hij laat het team hard trainen, maar zorgt daarnaast ook voor teambuilding met andere (sport)activiteiten. Zo zijn we op carnavalsmaandag nog de stad in geweest."

Door het succes wordt hoofdtrainer Steijn in verband gebracht met andere clubs. De toekomst van Jacobs staat ook nog niet vast, ook al is hij inmiddels een kwarteeuw in dienst van VVV. "Ik heb een contract voor onbepaalde tijd. Aan het einde van het seizoen evalueren we en daarna wordt bekeken wat de club wil voor volgend jaar." Zijn gezondheid – Jacobs werd ruim drie jaar geleden getroffen door een hartstilstand – belemmert hem in elk geval niet. "Ik heb nergens last van, kan alles doen en laten wat ik voorheen ook deed. En bij VVV heb ik het nog altijd goed naar mijn zin. Het is altijd mijn club geweest."

Uit de krant