Afbeelding
Foto: Shelly Boom

Subsidies voor jeugdfondsen

Algemeen

Sporten, een schoolreisje of muziekles. De gemeente Venray vindt dat alle kinderen tussen 4 en 18 jaar hieraan mee moeten kunnen doen. Ook als hun ouders het geld er niet voor hebben. Daarom heeft het college van B en W  besloten om in totaal 322.000 euro subsidie te verlenen aan het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds en Stichting Leergeld.

Deze Venrayse organisaties zorgen ervoor dat kinderen die opgroeien in een gezin met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau ook gewoon mee kunnen doen. Wethouder Anne Thielen: "Alle kinderen moeten de kans krijgen om te sporten, muziek te maken of mee te kunnen met hun klasgenoten op schoolreis. We willen niet dat deze kinderen aan de zijlijn staan. Juist door te zorgen dat zij al van jongs af aan kunnen meedoen, investeren we in hun ontwikkeling en daarmee in de ontwikkeling van de maatschappij."

Het Jeugdsportfonds geeft sportkansen aan kinderen en jongeren uit gezinnen waar niet genoeg geld is om lid te worden van een sportvereniging. Voor die kinderen betaalt het Jeugdsportfonds de contributie en in bepaalde gevallen de sportattributen. Sport helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin. Kinderen hebben recht op maximaal 225 euro voor bijvoorbeeld diplomazwemmen. Een aanvraag verloopt via Synthese of het Platform Lage Inkomens Venray (PLIV).

Het Jeugdcultuurfonds helpt kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen hun passie te ontdekken en hun talent te ontwikkelen. Het Jeugdcultuurfonds stimuleert daarmee de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en draagt op die manier bij aan een creatieve en innovatieve samenleving. Kinderen hebben recht op maximaal 420 euro voor bijvoorbeeld contributie, lessen of instrumenten. Een aanvraag verloopt via Synthese of het Platform Lage Inkomens Venray (PLIV). Leergeld Venray biedt kansen aan kinderen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hierdoor kunnen ook deze kinderen hun sociale vaardigheden en kennis zo optimaal mogelijk ontwikkelen. Kinderen hebben recht op maximaal 350 euro voor bijvoorbeeld schoolspullen, een fiets of een laptop. Een aanvraag verloopt via de stichting zelf.

Daarnaast heeft de gemeente nog het meedoenbudget. Kinderen hebben recht op maximaal 150 euro voor bijvoorbeeld kaartjes voor het zwembad, de bioscoop, het museum of een dagje pretpark. Een aanvraag verloopt via de gemeente.

Uit de krant