Kermiswethouder Ike Busser:
Kermiswethouder Ike Busser: ""De vier kerkdorpen krijgen een kermis die gelijkwaardig is aan de vorige kermissen." Foto: archief Peel en Maas.

Gemeente organiseert zelf vier kleine kermissen

Nieuws

De gemeente Venray gaat dit seizoen zelf de kermissen organiseren in de kerkdorpen Castenray, Geijsteren, Heide en Veulen. In de overige dorpen blijft de organisatie van de kermis dit jaar in handen van exploitant Gebr. Regter. In 2019 wil de gemeente de elf dorpskermissen weer als één pakket onderbrengen bij een exploitant.

Burgemeester en wethouders hebben besloten zelf de kermissen in de vier kleinere kerkdorpen te organiseren, nadat de gemeente en de exploitant er niet in slaagden om tot overeenstemming te komen over een contract voor elf kerkdorpen. Kermiswethouder Ike Busser betreurt het dat de gemeente en de exploitant geen contract voor alle dorpskermissen wisten af te sluiten. Hij benadrukt dat de gemeente en het Dorpsradenoverleg zich de afgelopen maanden gezamenlijk hebben ingezet voor de kermissen op de elf dorpen. Helaas is dat niet gelukt. Volgens de exploitant komen er te weinig bezoekers op de kermissen in de vier kleinere dorpen en zijn de evenementen daarom economisch niet langer haalbaar.

"De vier kerkdorpen krijgen een kermis die gelijkwaardig is aan de vorige kermissen en gelijkwaardig aan wat ze gewend zijn", verzekert wethouder Ike Busser. De wethouder verwacht dat het zelf organiseren van vier kermissen duurder uitpakt dan de huidige constructie. De gemeente accepteert die kosten. De kermissen op de kerkdorpen worden al sinds 1998 georganiseerd door het bedrijf Gebr. Regter uit het Brabantse Langenboom.

Het bedrijf kreeg het contract onder meer onder de voorwaarde dat elk kerkdorp een kermis zou krijgen. De laatste jaren stond het voortbestaan van de kleine kermissen in toenemende mate onder druk. Wethouder Busser waardeert de jarenlange inzet van het kermisbedrijf. "Die langjarige relatie heeft er mede toe bijgedragen dat we ons samen met het Dorpsradenoverleg tot het uiterste hebben ingespannen om tot overeenstemming te komen. Helaas zonder resultaat."

Uit de krant