De aanbieding van het juryrapport aan wethouder Anne Thielen (tweede van links op de foto)
De aanbieding van het juryrapport aan wethouder Anne Thielen (tweede van links op de foto)

Venray blijft Fairtrade Gemeente

Algemeen

De Venrayse fairtradewerkgroep ontving eind januari het bericht dat Venray zich de komende twee jaar wederom 'Fairtrade Gemeente' mag noemen. Uiteraard was zij verguld met dit bericht, want ook de afgelopen jaren heeft de werkgroep weer meer bedrijven en ondernemers voor het gebruik van fairtradeproducten weten te winnen.

Iedere twee jaar moet de werkgroep aantonen aan de landelijke jury dat ze actief is doorgegaan met het promoten van eerlijke handel. In Venray waren de fairtradehandjes de afgelopen periode regelmatig zichtbaar, werd een fairtrade-ontbijt in het gemeentehuis georganiseerd en gaan steeds meer bedrijven fairtradeproducten gebruiken of verkopen.

Voldoende reden voor de landelijke jury om aan te geven dat aan de gestelde criteria ruimschoots wordt voldaan. Dus zeker tot 2020 behoudt Venray weer de fairtradegemeentetitel. In het juryrapport wordt onder andere gewezen op de actieve betrokkenheid van het gemeentebestuur bij de uitreiking van de fairtradehandjes bij nieuwe ondernemers die fairtrade verkopen of gebruiken. Op de deur van meer dan 85 ondernemingen/organisaties prijkt momenteel het fairtradehandje. Zo draagt ook het college zijn steentje bij aan de verspreiding van de gedachte dat eerlijke handel een uitstekend hulpmiddel is om boeren en ondernemers in derdewereldlanden aan een leefbaar inkomen te helpen. 

Uit de krant