Afbeelding

Broertje legkip voor het eerst in supermarkt

Zakelijk

Eierproducent Kipster heeft alle broertjes van de legkippen grootgebracht. Het vlees wordt bij supermarktketen Lidl verkocht als Hollandse Haanburger. Vanaf maandag zijn de burgers verkrijgbaar.

Dat de haantjes uit de eierindustrie op deze schaal verkrijgbaar zijn in de supermarkt is een doorbraak. Er heerst namelijk een strikte scheiding tussen legpluimvee en vleeskippen. Het grootbrengen van de haantjes is een initiatief van Kipster en Lidl Nederland. Ruud Zanders van Kipster: "Ik breng al jaren op kleine schaal zogenaamde leghaantjes groot voor de horeca. Dat we het nu met Kipster in samenwerking met Lidl op grote schaal doen, is een belangrijke stap voorwaarts. Waar eieren zijn is ook vlees, en dat vlees kun je maar beter een goede bestemming geven."

Anne Hilhorst van WakkerDier is er ook blij mee: "We hopen dat de consument de haanburgers omarmt. Want daarmee wordt het vergassen van mannelijke kuikentjes verleden tijd."

De boerderij van Kipster staat in Oirlo en produceert het milieu-, boer- en diervriendelijkste ei ter wereld. Van over de hele wereld komen belangstellenden kijken naar deze boerderij. Het Kipster-ei is alleen te koop bij Lidl. Kipster en Lidl kijken samen naar het verduurzamen van de hele keten. Onderdeel hiervan zijn de broertjes van de leghennen.

Uit de krant