Er is een verlichtingsplan voor de Grote Kerk opgesteld. Foto: archief Peel en Maas.
Er is een verlichtingsplan voor de Grote Kerk opgesteld. Foto: archief Peel en Maas.

Verlichtingsplan voor Grote Kerk

Algemeen

Het is technisch en financieel haalbaar om de Grote Kerk in de avonduren aan te lichten. Dat concludeert het college van B en W na onderzoek op verzoek van de raad. Een verlichtingsplan is inmiddels opgesteld.

Het college heeft samen met de eigenaar van de kerk onderzocht of het aanlichten van de gehele Grote Kerk in de avonduren technisch en financieel mogelijk is. Dat gebeurde op verzoek van de gemeenteraad.

Samen met het bestuur van de kerk is inmiddels een ontwerp gemaakt. Hierbij is de kerk onderverdeeld in drie hoofdelementen: de carillontoren, de torenspits en het midden/achterschip. Rond het gehele midden/achterschip worden, net boven de grond, armaturen geplaatst die naar boven schijnen richting de glas-in-lood ramen. De toren en torenspits worden aangelicht door op afstand staande masten met een armatuur. Het carillon wordt van binnenuit aangelicht. Verrassend neveneffect van het aanlichten van het midden/achterschip is de beleving aan de binnenzijde van de kerk door de lichteffecten vanuit de glas-in-loodramen. De drie hoofdelementen kunnen separaat aan- en uitgeschakeld worden, waardoor er verschillende beelden ontstaan. Ook de tijdstippen van aanlichten kunnen variëren. De gehele installatie wordt uitgevoerd in LED.

Voor de aanleg van de installatie wil het college van B en W twee derde van de totale kosten, ruim 64.000 euro, uittrekken. Het andere deel is voor rekening van het kerkbestuur. Daarnaast neemt de gemeente de jaarlijkse energielasten van 2.200 euro voor haar rekening. Het college heeft het voorstel meegenomen in de voorjaarsnota en de begroting.

"Het achterliggend idee is het feit dat de Grote Kerk een centrale plaats inneemt in het centrum van Venray en het nieuw aangelegde stadspark", legt wethouder Ike Busser uit. "De kerk is een 'historisch baken in de Peel' en een toeristische trekpleister. De Grote Kerk is op dit moment echter een 'dood' element in het centrum; aangelicht verhoogt dit rijksmonument uiteraard de aantrekkingskracht van het centrum." 

Uit de krant