Met het oplichten van het logo van #RespectOn door een kleine honderd zakklampen is maandagavond de beweging Tolerant Minds gestart. Foto: Paul Poels Fotografie.
Met het oplichten van het logo van #RespectOn door een kleine honderd zakklampen is maandagavond de beweging Tolerant Minds gestart. Foto: Paul Poels Fotografie.

#RespectOn is aan in Venray

Algemeen

Met het oplichten van het logo van #RespectOn door een kleine honderd zakklampen is maandagavond de beweging Tolerant Minds gestart. Komende drie jaar gaat Venray en omgeving nog veel horen van de beweging die jongeren verdraagzamer wil maken.

Huidskleur, uiterlijk, seksuele geaardheid, afkomst, religie, opleiding. Allemaal kenmerken waarmee mensen elkaar onderscheiden en beoordelen. Vaak in een oogopslag bepalen we of iemand bij een bepaalde groep hoort.  Daar is niets mis mee. Behalve als je die persoon of groep daarmee meteen als minder of lager beoordeelt. Denk nog eens na over je eerste oordeel, voordat je iemand in een hokje stopt. Diversiteit is prima, discriminatie niet.

Dat is de boodschap van Tolerant Minds, de beweging die komende drie jaar tolerantie onder jongeren wil bevorderen en polarisatie wil tegengaan. Dat gaat gebeuren met en door de jongeren zelf. Ze gaan vloggen en een theatervoorstelling maken. Ze krijgen op het Raayland College  les in mediawijsheid om nep- van echt nieuws te onderscheiden.

Venray is pilotgemeente in Limburg. Het driejarige proces begint en eindigt met een meting, om te zien of er daadwerkelijk iets veranderd is.  En alle activiteiten zijn herkenbaar aan de R van Respect, het sleutelwoord bij tolerantie dat jongeren zelf hebben uitgekozen. De R werd maandag onthuld op het Schouwburg door een kleine honderd deelnemers die met hun zaklampen Respect letterlijk aanzetten: #RespectOn. Dat gebeurde op aangeven van wethouder Martijn van der Putten en gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen vanuit een hoogwerker, vijftien meter boven het plein.

De actie met de zaklampen kwam aan het einde van een bijeenkomst waar jongeren, ouders, vertegenwoordigers van Limburgse jeugdorganisatie, politie en bestuurders aanwezig waren. Onder hen ook Martijn van der Putten en burgemeester Hans Gilissen.

Foto: Paul Poels Fotografie. 


Uit de krant