Romy Litjens (16) staat op de lijst van Samenwerking. Foto: Han Siebers
Romy Litjens (16) staat op de lijst van Samenwerking. Foto: Han Siebers

Talent op kieslijst

Algemeen

Een opvallende verschijning op de kieslijst van Samenwerking Venray. De pas 16-jarige Romy Litjens heeft een plekje veroverd binnen de lokale partij. De Venrayse is terug te vinden op plek zeven. Saillant detail: de tiener mag zelf de tocht naar de stembus niet maken op 21 maart voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Mocht Litjens gekozen worden door de inwoners van de gemeente Venray, dan moet ze in ieder geval nog twee jaar wachten op haar zetel in de gemeenteraad. Desondanks hoefde ze niet lang na te denken om een plek op de kieslijst te accepteren. "Ik had niet verwacht dat de partij mij zou vragen voor een de lijst. Ik was dan ook wel verbaasd. Uiteindelijk besloot ik om er vol voor te gaan. Als ik het niet zou doen, dan krijg ik er misschien spijt van als ik mijn achttiende verjaardag heb gevierd", vertelt de leerlinge van 4 havo op het Raayland College in Venray.

Litjens mag dus pas na haar achttiende verjaardag plaatsnemen in de gemeenteraad. Dat gebeurt dan alleen als ze op basis van voorkeursstemmen wordt gekozen op 21 maart. Lijsttrekker Martin Leenders legt uit: "Dan maakt een ander raadslid plaats voor Romy. Dat is niet verplicht, maar de andere kandidaten hebben al toegezegd plaats te maken. Dat vind ik een mooi gebaar."

Het vertrouwen in Litjens is in ieder geval groot binnen de partij. De afgelopen maanden zette zij zich al in voor Samenwerking in de commissie Leven. Leenders merkte na een gesprek dat het goed zat. "Ze is erg geïnteresseerd en uit ons gesprek blijkt dat ze zeker van toegevoegde waarde kan zijn voor ons." Het jongste lid van de partij deelt het gevoel van Leenders. "Ik weet wat er echt bij de jeugd speelt in de gemeente. Ik ben de doelgroep, dus wie kan de jongeren beter vertegenwoordigen dan een leeftijdsgenoot."

De interesse in de politiek werd bij Litjens gewekt tijdens debatten op school. "Dat vond ik erg leuk en interessant. Ik merkte toen dat ik erg geïnteresseerd was in de achtergronden bij verhalen", vertelt Litjens. Momenteel zit ze in het vierde leerjaar van de havo. In mei 2017 nam ze voor het eerst een kijkje bij de commissie Leven. "Thuis voerde ik ook vaak gesprekken met mijn stiefvader Bernie van Lierop (nummer 3 op de lijst van Samenwerking Venray, red). Het ging vaak over politiek. Uiteindelijk besloot ik om een keer mee te kijken tijdens een commissievergadering. Toen besefte ik wel dat ik toch wel een sterke eigen mening heb."

Toch denkt de politica in de dop niet dat ze te jong is voor een plekje op de kieslijst. De Venrayse politiek houdt zelfs rekening met het politieke talent. "In het begin had ik nog wel moeite met de woordkeuze van sommige mensen. Als ik iets niet begreep, dan vroeg ik het gewoon. Ze leggen alles netjes uit dus dat was wel fijn. De laatste tijd gaat dat al een stuk beter."

Net als veel andere tieners is ook Litjens druk met leuke dingen doen en uitgaan. Ook heeft ze bijbaantjes als schoonmaakster, oppas en is ze mascotte van Venray Bloeit. "Het is wel druk, maar ik vind alles leuk om te doen. Soms is het wel lastig om te combineren met school, maar dan moet ik gewoon wat beter plannen. Mijn werk is gelukkig ook heel flexibel." Ze weet echter nog niet of een loopbaan in de politiek voor haar is weggelegd. "Ik heb altijd gezegd dat ik in de zorg wil werken. Ik zie veel gemeenteraadsleden hun politieke werk combineren met een gewone baan. Dat zie ik ook wel zitten. Ik ga eerst kijken hoe het loopt. Ik heb in ieder geval veel zin in de verkiezingen en wil mijn steentje bijdragen aan een goed resultaat."

Uit de krant