Afbeelding

Venray gaat voor bijenvriendelijk

Algemeen

'Hoe kunnen we in de gemeente Venray honingbijen en wilde bijen een betere leefomgeving bieden?' Oftewel: hoe maken we Venray bijenvriendelijk? Dat is de centrale vraag waarop het plan van aanpak 'Bijenvriendelijk Venray' een antwoord probeert te geven. Burgemeester en wethouders van de bijengemeente bij uitstek hebben het plan deze week goedgekeurd.

In de hele wereld neemt het aantal bijen in rap tempo af. Met als gevolg een afname van de biodiversiteit (het aantal verschillende soorten planten en dieren op aarde) en een gevaar voor onze voedselproductie. De gemeente Venray zet zich in voor de bij. "We hebben daar verschillende redenen voor", zegt wethouder Martijn van der Putten, die het project Bijenvriendelijk Venray in zijn portefeuille heeft. "De belangrijkste reden is natuurlijk de teruglopende biodiversiteit. Bijen zijn enorm belangrijk voor de voortplanting van allerlei gewassen. Gewassen die nodig zijn om de groeiende wereldbevolking te voeden. Daarnaast is er de historische band van de gemeente met de bijenteelt. We hebben de bij zelfs in ons gemeentewapen staan."

Een betere leefomgeving voor bijen betekent vooral dat er voldoende nectarplanten, nestelmogelijkheden en overwinteringsplekken nodig zijn. De gemeente, maar ook particuliere grondeigenaren kunnen daar veel aan doen bij de inrichting van de (openbare) ruime. Komende lente en zomer gaat de gemeente overal waar dat kan bermen en slootkanten inzaaien met bloemen en planten waar bijen dol op zijn. Vanuit bosbeheer wordt budget vrijgemaakt om 100 kilometer berm na het aanleggen van glasvezelkabel in te zaaien met bloemen. Maar ook bloeiende laanbomen zijn een mogelijkheid. De gemeente praat onder meer met de LLTB over de maatregelen.

In het voorjaar organiseert de gemeente Venray bovendien samen met Horst aan de Maas het derde bijensymposium in de provincie Limburg. Doel van dit symposium is het delen van kennis hoe op een eenvoudige manier gebieden bijenvriendelijk kunnen worden ingericht en beheerd.

Uit de krant