Joep Krijnen werd in het zonnetje gezet door burgemeester Hans Gilissen. Foto: Hoedemaekers.
Joep Krijnen werd in het zonnetje gezet door burgemeester Hans Gilissen. Foto: Hoedemaekers.

Waarderingspenning voor Joep Krijnen

Algemeen

Burgemeester Hans Gilissen heeft vrijdagavond de Bronzen Waarderingspenning van de gemeente Venray uitgereikt aan Joep Krijnen (76). Dat gebeurde bij  zijn afscheid als bestuurslid van de Stichting Kerststal Venray. 

Joep Krijnen werd in de zeventiger jaren lid van schutterij 't Zandakker. Na enkele jaren nam hij in 1975 de voorzittershamer over voor een vereniging die een sluimerend bestaand leidde. Door zijn manier van aanpakken en leidinggeven trad de schutterij weer meer naar buiten door onder meer deel te nemen aan tal van activiteiten en regionale schuttersfeesten. Dit resulteerde in een groeiende aanwas van nieuwe leden. Na de toetreding tot de Schuttersbond Juliana werd er zelfs een tamboer- en pijperskorps opgericht, dit zorgde mede voor de groei van jeugdige aanwas.

In de jaren 80 trad Joep Krijnen als vicevoorzitter toe tot de schuttersbond. Zestien jaar lang vervulde hij deze functie en vertegenwoordigde hij ruim twintig schutterijen. Daarnaast bleef hij trouw aan Schutterij 't Zandakker in Venray. Onder zijn leiding werden er in de loop der jaren tal van zaken geregeld. Zo werd er een eigen gildealtaar gebouwd. Ook werd het schuttersgebouw gerealiseerd, een compleet nieuwe uniformering aangeschaft en werd de eeuwenoude schellenboom hersteld.

Mede door zijn toedoen werden er verbindingen gelegd. Zo werden er samen met de plaatselijke carnavalsvereniging allerlei activiteiten op het Schouwburgplein georganiseerd. Diverse bondsschuttersfeesten werden onder zijn leiding georganiseerd. In 1977 een vrij schuttersfeest en  in 1980, 1997, 1994 en 2001 volgden de bondschuttersfeesten waarbij Venray werd bezocht door schutterijen uit de regio. Joep Krijnen  trad tevens toe tot het Kapittel van de Nobele Orde van de Papegay. In deze Europese schuttersorde vertegenwoordigde hij de regio Noord- en Midden-Limburg.

De schutterij adopteerde bovendien de Sinterklaasactie. Joep Krijnen bezocht als Sinterklaas ruim 35 jaar vele bedrijven, winkels, families en gezelschappen. In 2001 nam hij afscheid als voorzitter van de schutterij en bij die gelegenheid werd hij benoemd tot erevoorzitter. De schutterij neemt ook al jaren de opbouw en afbraak van de kerststal voor haar rekening.  In 2003 dreigde de kerststal voor de Venrayse gemeenschap verloren te gaan. Samen met Pierre Pijpers zette Joep Krijnen zich vervolgens in voor het behoud van de kerststal door een stichting op te richten. De kerststal verhuisde mede door zijn inzet van het Schouwburgplein naar de Grote Markt, de plek waar de stal ook dit jaar weer staat.

Met de benoeming van een nieuw bestuur draagt Joep Krijnen het stokje over. Joep Krijnen werd vanwege zijn verdiensten voor de maatschappij  in het verleden al benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Uit de krant