Afscheid oude verkiezingsborden

Algemeen

De aloude verkiezingsborden keren niet meer terug in de gemeente Venray. Begin dit jaar deden ze voor het laatst dienst in de weken voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op woensdag 15 maart.

 

Vanaf nu hoeven de politieke partijen geen posters meer te plakken op de negentien verkiezingsborden in de gemeente, dertien in de dorpen en zes in Venray. "De oude borden gaan eruit. We hebben voor de komende raadsverkiezingen voor een eenmalige oplossing gekozen", zei burgemeester Hans Gilissen maandag in de vergadering met de fractievoorzitters.

De partijen dringen al langer aan op een vervanging van de aftandse borden. Bovendien nemen sommige partijen het niet zo nauw met het plakken van de posters. Ze zijn of te groot of ze worden over andere affiches heen geplakt. Dat leidde vaak tot ergernis. De meeste fractievoorzitters pleitten daarom voor elektronische borden die al in meerdere gemeenten worden gebruikt. Op zo'n bord krijgen alle partijen evenveel ruimte voor hun posters en is er van verdringing geen sprake meer. De tijd is te kort om al voor de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 de elektronische borden, die ook van andere doeleinden (promoties of evenementen) kunnen worden gebruikt, aan te schaffen.

Voor de komende raadsverkiezingen komen er borden met voorbedrukte zeildoeken. De gemeente is voornemens de stellages te huren. De politieke partijen leveren hun posters digitaal aan. Ze worden dan afgedrukt op het zeildoek. De gemeente denkt dat deze eenmalige oplossing 10.000 tot 20.000 euro gaat kosten. Voor de provinciale verkiezingen van 20 maart 2019 kunnen de nieuwe elektronische borden in gebruik worden genomen.

Uit de krant