Monumenten op de foto

Nieuws

De provincie Limburg wil het gebouwde erfgoed zoveel mogelijk te bewaren of te (her)ontwikkelen. Daarom worden alle monumenten gefotografeerd.

In Limburg staan veel monumenten die het verdienen bewaard te blijven. Deze monumenten dragen bij aan de identiteit van de provincie. Het maakt dat mensen zich thuis voelen in Limburg. De provincie werkt met een zogeheten 'erfgoedmonitor', waarbij alle oorspronkelijk als niet-woonhuis gebouwde rijksmonumenten in Limburg in beeld worden gebracht, zoals monumentale fabrieksgebouwen, kloosters en kerken. Ook hoeves en boerderijen vallen hieronder. Zo wordt regelmatig bekeken hoe het met deze panden staat en wat er nodig is voor het behoud en (her)ontwikkeling ervan. Voor het opzetten en inrichten van de erfgoedmonitor is het bedrijf Fenicks ingeschakeld. Fenicks verzamelt alle relevante informatie over het Limburgs erfgoed. Hiervoor maakt het onder meer foto's met een camerawagen. Dit gebeurt vanaf de openbare weg.

Alle foto's worden gecontroleerd op eventuele privacygevoelige informatie. Aan de hand van de verzamelde informatie en de foto's bepalen zij vervolgens de staat van onderhoud. De verzamelde informatie wordt overigens alleen gebruikt door de provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, met het doel de dienstverlening te verbeteren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om dienstverlening rond onderhoud en restauratie.

Uit de krant