Foto v.l.n.r.: Margriet Czinder, Mieke Konings en Frans van de Vrande
Foto v.l.n.r.: Margriet Czinder, Mieke Konings en Frans van de Vrande

Theod'Oor voor Mieke Konings

Algemeen

Mieke Konings ontving zondag de Theod'Oor 2017 uit handen van Margriet Czinder, voorzitter van de familieraad en Frans van de Vranden namens het bestuursteam van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg.

Mieke is als systeemtherapeute werkzaam binnen het zorgprogramma Verslavingsstoornissen. Zij was zichtbaar verrast toen haar naam als winnaar werd genoemd tijdens de jaarlijkse, gezellige high tea voor de mantelzorgers van de cliënten. In zijn toespraak vergeleek Frans van de Vranden het gepassioneerde werk van Mieke met de totstandkoming van een schilderij. Diverse technieken, meerdere lagen, warme kleuren en een resultaat waar alle betrokkenen achteraf zeer tevreden over zijn. Cliënten zeggen dan ook vaak tegen andere professionals of medecliënten: "Die Mieke, da's 'unne goeie."

Margriet Czinder benadrukte het belang van het betrekken van de familie bij de behandeling, een gedragen familiebeleid binnen Vincent van Gogh en de rol van de familieraad. "En vandaag gaat natuurlijk onze speciale aandacht naar de jarenlang inzet en belangrijke rol van Mieke in deze. Daarom willen wij haar met de Theod'Oor graag hartelijk danken voor deze bijzonder waardevolle bijdrage!", aldus Margriet. Vincent van Gogh reikt sinds 2014 de Theod'Oor jaarlijks uit. Het is een oprechte waardering voor iemand die zich inzet voor de familie, mantelzorgers van cliënten, het familiebeleid uitdraagt of op welke wijze dan ook een positieve bijdrage levert aan het belang en de rol van familie of naasten in behandeling en begeleiding bij Vincent van Gogh. De prijs kan gaan naar een van de medewerkers, een team, maar ook een huisarts of andere voorloper of kartrekker. In elk geval iemand die ervoor zorgt dat de aandacht op het onderwerp gevestigd is en de rol van familie een warm hart toedraagt. Anne Haeyen, beeldend kunstenares uit Venray, heeft de Theod'Oor ontworpen. Theo staat voor Theo van Gogh, de jongere broer van Vincent die er ook in moeilijke tijden met vele psychische problemen altijd was voor zijn broer. Het oor staat voor het oor in het logo van Vincent van Gogh. Een luisterend oor zijn voor mensen die het nodig hebben, met name mantelzorgers. Dit komt de cliënt zeker ten goede in zijn of haar herstelproces. 

Uit de krant