Afbeelding

Herdenking in Maashees

Nieuws

 In het gemeenschapshuis Plein 27 in Maashees wordt zondag 1 oktober om 14.30 uur een gedachtenisbijeenkomst gehouden.

Op de eerste dag van oktober 1944 moesten de inwoners van de dorpen Maashees en Holthees evacueren in verband met de oorlog. 229 personen vonden een goede schuilplaats bij de families Smits en Rijnders. Er vielen dagelijks tientallen granaten die ontploften op enkele meters afstand van de zelfgebouwde schuilkelders. Het was een wonder dat er geen doden en gewonden vielen. Tijdens deze bijeenkomst worden liedjes over de oorlog gezongen en er worden verhalen verteld over hoe die mensen in de schuilkelders in oktober 1944 doorbrachten met angst en zorg.

De bewoners besloten unaniem dat ze, als ze ongedeerd zouden blijven, er een kapelletje gebouwd worden, als dank aan de Heilige Maria. Tijdens de bijeenkomst op 1 oktober gaan de mensen die jaren de zorg en onderhoud van het Mariakapelletje hebben gedaan hun 'taak' beëindigen, omdat door het bereiken van de hoge leeftijd dit steeds moeilijker wordt. Enkele personen van de jongere generatie zijn bereid de zorg voor het kapelletje over te nemen.

Foto: het bestaande werkgroepje, van links naar rechts: Tonny van der Cruijsen-Nelissen, Piet Bloemen, Harrie Bloemen, Harrie Beckers, Truus Snijders-Bloemen, Annie Martens-Rijnders.

Uit de krant