Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Seismisch onderzoek in Venray

Nieuws

Dit najaar vindt seismisch onderzoek plaats op drie openbare wegen in het westelijk deel van de gemeente Venray. Dit onderzoek maakt deel uit van een groter project in het oostelijk deel van Brabant waarbij onderzocht wordt of de bodem geschikt is voor geothermie: het onttrekken van warm water uit de diepere aardlagen om daarmee energie op te wekken.

Het onderzoek is gelegen op drie lijnen in het westelijk deel van de gemeente en loopt over (delen van) de wegen N277, Ysselsteynseweg en de Steegse Peelweg. Waarschijnlijk wordt het onderzoek in oktober of november uitgevoerd. Het onderzoek vindt plaats door middel van lichte trillingen, welke worden gecreëerd met zogenaamde 'vibro-trucks' en weer worden opgevangen met sensoren. Gedurende het onderzoek blijft men op de openbare weg. De trillingen zijn niet zo sterk dat men dit voelt over tientallen meters afstand. Risico op schade aan bodem of eigendommen is met deze onderzoeksmethode nihil.

"De risico's tijdens de werkzaamheden zijn nihil voor de directe omgeving waar de werkzaamheden gaan plaatsvinden", aldus wethouder Martijn van der Putten. Hij ziet alleen maar voordelen door aan het onderzoek medewerking te verlenen. "In ruil daarvoor krijgen wij grofmazige gegevens over de bodem in de gemeente Venray. Die kunnen op den duur bijdragen aan een toekomstige analyse van de mogelijkheden op het gebied van geothermie in Venray. Het voordeel van dit Brabantse onderzoek is dat de kansen voor een deel van Venray ook in kaart wordt gebracht."

Uit de krant