Organisator Henk van Os van de winnende Kunstroute Holthees-Smakt. Foto: archief Peel en Maas.
Organisator Henk van Os van de winnende Kunstroute Holthees-Smakt. Foto: archief Peel en Maas.

Dr. Peelen Cultuurprijs voor kunstroute Holthees-Smakt

Nieuws

Burgemeester Karel van Soest en cultuurwethouder Willy Hendriks reikten zaterdagmiddag  onder luid applaus van de aanwezigen de Dr. Peelen Cultuurprijs uit aan de organisatie van de Kunstroute Holthees-Smakt.

De organisatie staat onder leiding van Henk van Os. De stimuleringsprijs 2017 werd uitgereikt aan de werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer in WOII. Deze werkgroep is nog niet zo lang geleden gestart. De beoordelende commissie is van mening 'dat de mogelijkheden voor dit initiatief breed zijn, met name op het gebied van educatie en voorlichting. De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog moeten verteld worden, zodat iedereen ervan leren kan'.


Door kunst onder te brengen in mooie tuinen, idyllische loodsen en locaties met mooie vergezichten van Holthees en Smakt, worden bewoners door de Kunstroute Holthees-Smakt volledig betrokken bij de kunstroute. 'Door toegankelijkheid, brede opzet én de inbreng van educatieve projecten voor kinderen worden kunst én het dorp kunstig aan de man gebracht', aldus de jury.  Ook het team van De Weijer en dichter John van Raaij waren in de race voor een van de Dr. Peelenprijzen. 'Mede door de professionele aanpak van het team De Weijer in Boxmeer is een goed lopend cultureel centrum ontstaan dat bijdraagt aan de leefbaarheid binnen Boxmeer, met uitstraling tot ver buiten de regio. Schrijver John van Raaij weet met weinig woorden veel te zeggen. De wijze waarop John woorden verzamelt en deze in de context plaatst, maakt hem uniek en een inspiratiebron voor velen', meldt de beoordelende commissie. 


Beide prijzen worden jaarlijks uitgereikt. Een externe commissie verzamelt de voordrachten en legt de keuze ter besluitvorming voor aan het college van B&W. Het college van Boxmeer wil met de Dr. Peelen Cultuurprijs waardering tonen voor degenen die zich inzetten op cultureel gebied en anderen stimuleren dit ook te doen om zo het aanbod en de deelname aan cultuur in de gemeente Boxmeer te bevorderen. 

Uit de krant