Deken Harry Smeets werd tijdens de viering van zijn zilveren priesterjubileum in het zonnetje gezet. Foto: Lotte Kamphuis.
Deken Harry Smeets werd tijdens de viering van zijn zilveren priesterjubileum in het zonnetje gezet. Foto: Lotte Kamphuis.

Zilveren Ereblijk voor deken Smeets

Venray

Burgemeester Hans Gilissen heeft zondag het Zilveren Ereblijk van de gemeente Venray uitgereikt aan deken Harry Smeets (56) ter gelegenheid van de viering van zijn zilveren priesterjubileum op zondag 11 juni 2017.

Sinds 2004 is Harry Smeets pastoor en deken van het dekenaat Venray, respectievelijk Venray-Gennep met 26 parochies. Als pastoor van Venray-Centrum is deken Smeets een herder die mensen inspireert en verbindt. Hij draagt het geloof uit in zijn doen en laten: overal aanwezig, betrokken bij het wel en wee van de mensen. Oprecht betrokken bij de vreugde en bij het verdriet van zijn parochianen.. Via de Paus Franciscusgroep in Venray draagt de deken bij aan de ondersteuning van vluchtelingen en asielzoekers. In samenwerking met verschillende werkgroepen en stichtingen zet Harry Smeets zich daarnaast in voor de instandhouding van de 'Kathedraal van de Peel' en de rijke kunst- en cultuurschat van deze kerk. Door mee te werken aan de uitzending via KRO/NCRV van een aantal hoogmissen op zondag vanuit de Grote Kerk heeft deken Smeets bijgedragen aan de promotie van Venray.

Vanuit zijn rol als voorzitter van de Stichting Wilhelmina Sangers Cultuurprijs kent deken Smeets samen met het bestuur jaarlijks prijzen toe aan verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor de jeugd, voor behoud van de cultuur in Limburg in de meest brede zin en voor restauratie van kerken en beelden. Ten slotte is deken Smeets ook nog voorzitter van de Stichting Limburgse Bedevaart naar Lourdes, een organisatie die ieder jaar talloze Limburgse zieken en gehandicapten naar Lourdes begeleidt.

Foto's beneden: Rikus ten Brücke.








Uit de krant