Grondgebonden luchtverdediging viert honderdjarig bestaan

Venray

Dit jaar bestaat de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging 100 jaar. Van 17 tot en met 20 mei worden diverse activiteiten georganiseerd om dit heugelijke feit te vieren.

Op woensdag 17 mei trekken oude en nieuwe luchtverdedigingssystemen het centrum van Venray in. Vanaf 13.00 uur staan de voertuigen op het Henseniusplein en Schouwburgplein en krijgt het publiek een beeld van de luchtverdedigingsmiddelen die in het verleden werden gebruikt en welke wapensystemen het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando op dit moment tot zijn beschikking heeft.

De activiteiten worden voortgezet op vrijdag 19 mei met een symposium in de evenementenhal in Venray. Enkele vooraanstaande sprekers zullen hun licht laten schijnen over innovatie en internationale militaire samenwerking. In de ochtend zal de tevens het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Verenigd op de grond Daadkrachtig in de lucht' worden gepresenteerd. Dit boek is speciaal voor deze gelegenheid geschreven door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en is nu al te bestellen via de website www.100jaarluchtverdediging.nl.

Zaterdag 20 mei staat in het teken van de reünie van (oud-)luchtdoelartilleristen. Het ophalen van oude herinneringen en het weerzien van oude dienstmaten voert de boventoon op deze dag. De activiteiten worden afgesloten met een publieksconcert van het Koninklijke Luchtmacht orkest op het Henseniusplein in Venray. Het concert wordt door de gemeente en het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando aangeboden aan de bevolking van Venray  en is vrij toegankelijk. Het concert onderstreept de band tussen Defensie en de gemeente.

Uit de krant