Peiling drugsproblematiek in Venray

Venray

Ruim 400 inwoners van de gemeente Venray hebben meegewerkt aan het onderzoek over gebruik, handel en productie van drugs in de gemeente. De gemeente Venray is blij met de hoge respons, want hoe meer mensen informatie en hun mening geven, des te beter krijgen gemeente en politie de drugsproblematiek in beeld. Een beter beeld zorgt ervoor dat politie en gemeente het probleem gerichter kunnen aanpakken.

Een derde van de respondenten zegt dat er drugshandel vanuit een pand in zijn of haar woonwijk voorkomt. De helft meldt drugshandel op straat of vanuit een voertuig. Bijna een kwart van de respondenten geeft daarentegen aan dat er helemaal niets met drugs gebeurt in dorp of wijk. Het onderzoek heeft ook een lange lijst met plekken opgeleverd waar drugs verhandeld en/of gebruikt worden. Deels zijn dat plekken die boa's en politie kennen, maar er zitten ook nieuwe locaties tussen. Ruim veertig procent van de respondenten denkt dat handel, gebruik of productie van drugs in zijn of haar buurt het afgelopen jaar is toegenomen. Een derde denkt dat het gelijk is gebleven. De Venraynaren doen weinig aangifte: slechts vier procent doet aangifte, een kwart houdt het bij een melding bij de politie, meer dan de helft onderneemt geen actie.

De peiling werd uitgevoerd door bureau Toponderzoek in opdracht van de gemeente. Voor het onderzoek maakte het bureau gebruik van een representatief panel van inwoners van Venrayse wijken en kerkdorpen. Deelnemers konden anoniem reageren, maar ook hun gegevens achterlaten. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De peiling is één van de maatregelen om de informatiepositie van de gemeente en de politie te verbeteren. In de loop van mei start een campagne, die onder meer inwoners gaat oproepen om drugsoverlast te melden. De gemeente vertrouwt erop dat ook deze maatregel tot meer informatie gaat leiden.

Uit de krant