Afbeelding

Azc Blitterswijck dit jaar nog dicht

Blitterswijck

Het asielzoekerscentrum op Het Roekenbosch in Blitterswijck gaat dit jaar nog dicht. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag bekendgemaakt.

Landelijk gaan er 45 asielzoekerscentra dicht. Door de dalende asielinstroom, het vertrek van uitgeproceerde asielzoekers en de verbeterde doorstroom naar huisvesting is er momenteel sprake van een overschot aan opvangplekken. Het azc in Blitterswijk (472 plaatsen) opende in juni 2016 zijn deuren.  De totale capaciteit voor de centrale opvang van asielzoekers wordt dit jaar teruggebracht naar 31.000 beschikbare opvangplaatsen (eind 2017). Er blijven 61 opvanglocaties open en 45 locaties gaan sluiten of zijn al gesloten. Ook wordt de opvangcapaciteit van 18 bestaande locaties teruggebracht. Het COA heeft woensdag 26 april de betrokken gemeenten en de medewerkers geïnformeerd.

Op dit moment verblijven er volgens het COA 22.800 asielzoekers en vergunninghouders in de centrale opvang, terwijl er 48.700 plaatsen (stand van zaken 18 april 2017) beschikbaar zijn.  De lagere bezetting en de verwachtingen ten aanzien van de instroom waren voor het COA al eerder aanleiding om het aantal opvangplaatsen terug te brengen. De prognose is dat de bezetting op locaties van het COA dit jaar nog verder afneemt. Overigens blijft nog reservecapaciteit beschikbaar om weer op te kunnen schalen bij eventuele groei.

Uit de krant