Jan van Stelten. Foto: Hoedemaekers Venray.
Jan van Stelten. Foto: Hoedemaekers Venray.

Lintje Jan van Stelten

Venray

Jan van Stelten (70) is woensdagmorgen benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Eind jaren zeventig legde Jan van Stelten de basis voor de Bewoners Belangen Organisatie (BBO). Hieruit is de Wijkvereniging Landweert ontstaan. Hij was in die jaren de stuwende kracht achter de realisatie van wijkcentrum 't Stekske in Landweert. In diezelfde periode was hij de initiatiefnemer van het Activiteiten Centrum Landweert (ACL). In de jaren '90 van de vorige eeuw was Jan van Stelten voorzitter van Tennisclub Rodhe, waar destijds sprake was van een bestuurlijke crisis. Hij nam bestuurlijke verantwoordelijkheid en wist een nieuwe koers voor de vereniging uit te stippelen, toekomstgericht en professioneel. Dit heeft veel betekend voor het voortbestaan van deze club.

Op zijn kenmerkende enthousiaste en intensieve manier is Van Stelten sinds 1999 tevens bestuurlijk actief voor de Stichting Fietsvierdaagse, vanaf 2015 als voorzitter. Mede onder zijn leiding werd de fietsvierdaagse door de Nederlandse Toer Fiets Unie gekwalificeerd tot een NTFU-klassieker en mocht de stichting drie sterren gaan hanteren. De doelgroep is bewust uitgebreid zodat ook mindervaliden en de jeugd aan bod komen. De fietsvierdaagse in Venray is uitgegroeid tot een landelijk bekend evenement met voor elk wat wils. Daarmee draagt het bij aan de promotie van de regio, zelfs buiten de landsgrenzen. Jan van Stelten heeft zich onder meer ook sterk gemaakt voor de zogenaamde Jozef en Maria Route, een grensoverschrijdende fietsroute tussen de twee bedevaartsoorden Smakt en Kevelaer. Van 2001-2007 was Jan van Stelten tevens bestuurslid van het Muziek-, Mars- en Showkorps St. Petrus Banden. MMSK en de Koninklijke Harmonie Euterpe zochten al tijden naar een nieuw onderkomen.

Samen met de andere bestuursleden van Stichting Odeon heeft hij zich met niet aflatend enthousiasme, energie en vasthoudendheid ingezet voor de realisatie van Odeon. Men heeft de Venrayse politiek kunnen overtuigen en subsidies geworven op provinciaal en landelijk niveau. Daarmee kreeg de stichting het pand ter beschikking om te verbouwen tot verenigingsgebouw en horecapand en biedt het nu onder andere ook onderdak aan een leerwerkbedrijf waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding krijgen en werkervaring opdoen. Verder is Jan van Stelten al vele jaren een betrouwbare vrijwilliger van de Maaltijdservice (2001-heden) en verleent hij hand- en spandiensten aan het Oranjecomité.

Uit de krant