Het zondag onder grote belangstelling onthulde oorlogsmonument in Ysselsteyn. Foto: Patrick Marcellis.
Het zondag onder grote belangstelling onthulde oorlogsmonument in Ysselsteyn. Foto: Patrick Marcellis.

Indrukwekkende onthulling oorlogsmonument

Ysselsteyn

Zondag vond de onthulling plaats van het oorlogsmonument langs de Deurneseweg in Ysselsteyn richting Deurne. De onthulling gebeurde door Tara Coulter, een kleindochter van een van de omgekomen piloten.

Tijdens haar rondreis door Europa vond zij het ontroerend dit ter nagedachtenis van haar opa te kunnen doen. De onthulling gebeurde door het verwijderen van de Canadese vlag. Dit deed zij samen met haar medereisgenoten uit Canada.

Op 11 oktober 1944 kwamen op deze plek twee vliegers van de Royal Canadian Air Force, Emile Piché en Arthur Horell, om het leven. Na de onthulling speelde muziekvereniging de Peelklank het Canadese volkslied en het Wilhelmus. Het monument bestaat uit een grote zwerfsteen met daarop gemonteerd een propeller. In de steen is een bronzen plaatje verwerkt met daarin de datum van de crash, 11 - 10 - 1944, en een kruisteken. Bij het monument staat ook een infobord met daarop aan de ene kant het verhaal en de achtergronden van de crash en aan de andere kant een overzicht van alle 44 vliegtuigcrashes in de huidige gemeente Venray. Tijdens de onthulling was er ook een fly-over van twee oude vliegtuigen van de luchtmacht met onder meer de 'missing man'. Hierbij maakte met name het geluid van de Harvard indruk op de vele aanwezigen. Door de Bond van Wapenbroeders werd een erewacht gevormd. Er werden kransen en bloemen gelegd door kolonel Hogan, de militaire attaché van de Canadese ambassade, de dorpsraad, Tara Coulter en een van de vroegere aanwonenden, Ied Jeurissen, die de crash meemaakte.

Op Peel en Maas TV is dinsdag een verslag te zien.

Foto's: Patrick Marcellis.





Uit de krant