Afbeelding

Venray en Horst aan de Maas organiseren bijensymposium 2018

Venray

De gemeenten Venray en Horst organiseren in 2018 samen het bijensymposium. Burgemeester Hans Gilissen en wethouder Martijn van der Putten en hun Horster collega's worden benoemd tot ambassadeurs van het symposium, dat in de regio wordt gehouden.

Al enkele jaren vragen wetenschappers en bestuurders aandacht voor de situatie van bijen in Nederland. Bijen – maar ook andere insecten –  spelen een onmisbare rol bij de bestuiving van gewassen. Het aantal landbouwgewassen waar insecten een rol spelen bij de bestuiving is de afgelopen 30 jaar met 300 % gestegen. Driekwart van alle landbouwgewassen hebben insecten, waaronder bijen, nodig voor de bestuiving en een goede vruchtzetting. Zonder bijen daalt de wereldvoedselproductie met 35%. Bijen zijn nodig voor de bestuiving van bloesem om uit te kunnen groeien naar bijvoorbeeld appels en peren. Honingbijen zijn hiervoor, samen met solitaire wilde bijen, hommels en andere insecten, zeer belangrijk. De bijen hebben het echter zwaar en hun aantal neemt zorgwekkend af. Bijenvolken zijn geteisterd door ziekten en ook de klimaatverandering en de teruglopende biodiversiteit – het aantal verschillende planten- en diersoorten – spelen een negatieve rol. In Limburg is de bijensterfte het hoogste in Nederland. Bij het 100-jarig bestaan van de imkervereniging in Horst werd twee jaar geleden het eerste symposium gehouden. Aan het slot van de bijeenkomst tekenden betrokkenen een convenant waarin concrete projecten waren opgenomen om de toestand van de bijenstand in Limburg te verbeteren.

Op 16 maart vindt in Maastricht opnieuw het bijensymposium plaats. Op die dag krijgen  burgemeester Gilissen als ambassadeur voor de bijen en wethouder Van der Putten samen met wethouder Driessen uit Horst  het stokje overgedragen om als ambassadeurs de organisatie voor het symposium in 2018 te organiseren. "We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk bijen zijn voor de natuur en daarmee voor ons", zegt burgemeester Hans Gilissen. "Ik geloof dat Einstein ooit al zei dat het uitsterven van bijen ook de ondergang van de helft van de mensheid betekent. Of het zo'n vaart loopt, weet ik niet, maar belangrijk zijn bijen zeker. We doen in Venray al veel voor het behoud van bijen: we zorgen dat heide zich kan ontwikkelen, beheren bermen op ecologische wijzen en planten waar het kan struiken waar bijen van houden. Venray vindt als agrarische gemeente een goede bijenstand belangrijk en dan is er nog de historie: van oudsher was bijenteelt al belangrijk voor Venray. Sinds 1851 staat de bijenkorf al in het gemeentewapen. Met het symposium in 2018 willen we een nieuwe stap zetten naar een bijvriendelijke gemeente en provincie", besluit de burgemeester. 

Uit de krant