Als leerkrachten goed gedrag zien, delen ze muntjes uit.
Als leerkrachten goed gedrag zien, delen ze muntjes uit.

Montessorischool Venray heeft complimentenautomaat

Venray

Vanaf het moment dat Sinterklaas weer in het land is, ervaren veel kinderen meer spanning. Om te zorgen dat zij samen een fijne sfeer blijven neerzetten, gebruikt Montessorischool Venray tot de kerstvakantie een automaat voor complimenten.

"Een soort kauwgomballenautomaat, maar dan anders", zegt locatieleider Petra Janssen. Montessorischool Venray besteedt al drie jaar veel aandacht aan positief gedrag, via de methode Positive Behavior Support (PBS). Onderdeel daarvan is het geven van complimenten. Met de nieuwe automaat is daar nu extra aandacht voor, zodat de hele school zich in de spannende weken rond sinterklaas en kerst blijft inzetten voor een prettige sfeer.

Als leerkrachten goed gedrag zien, delen ze muntjes uit. Die kunnen kinderen, collega's of ouders inwerpen in de automaat, waarna er een button met een compliment uitrolt. Petra Janssen: "Natuurlijk zorgen we dat elk kind aan het eind een button heeft. Maar we geven alleen een compliment als iemand zich opvallend positief heeft gedragen in de klas, tijdens het overblijven of buitenspelen. De complimenten geven kinderen een enorme boost en ze kunnen pronken met de button." PBS sluit goed aan op de visie van Montessori: samen verantwoordelijk zijn. Iedereen levert een bijdrage om te zorgen dat het goed gaat: directie, leerkrachten, kinderen en ouders. Gewenst gedrag wordt systematisch positief bekrachtigd. Zo creëert iedereen samen een veilig en positief schoolklimaat.


Uit de krant