Ledverlichting vervangt straatlantaarns

Venray

Venray gaat komende jaren de straatlantaarns vervangen door ledverlichting. "Led gebruikt minder stroom en gaat veel langer mee dan andere lampen. De gemeente bespaart daarmee energie en kosten van onderhoud. Venray blijft bovendien op koers voor de energiedoelstelling", zegt wethouder Ike Busser.

Dat hebben burgemeester en wethouders besloten bij het vaststellen van het beleidsplan openbare verlichting 2017-2021. Het college kon kiezen uit drie scenario's met verschillende uitkomsten. Venray kan doorgaan op de dezelfde weg. Dat betekent lantaarnpalen vervangen als ze zijn afgeschreven of te vaak kapot gaan. Met dit scenario blijft de energiebesparing achter bij de landelijke ambitie. Eerder vervangen levert milieuvoordeel op, terwijl dat niet veel extra geld kost. Venray haalt daarmee de doelen uit het energieakkoord, 20% energiebesparing in 2020 en 50% in 2030 ten opzichte van 2013. Dan bestaat alle openbare verlichting uit led's. De derde mogelijkheid is bezuinigen op renovatie en vervanging uitstellen. Ook hier is het financiële voordeel beperkt en haalt de gemeente de energiebesparingsdoelen niet.

De komende tien jaar gaat Venray ongeveer 1650 lichtmasten en 5250 armaturen vervangen door dimbare ledlampen. Dat kost bij elkaar € 2,75 miljoen. Na vervanging bespaart de gemeente per jaar 455  MegaWattuur (MWh) stroom, éénderde van het huidige verbruik. Ledverlichting in de openbare ruimte is sterk in opkomst. In Venray zit nu in 11% van de openbare verlichting led-lampen. Landelijke is dat gemiddeld 8%. De nieuwe ledlampen die de gemeente bij vervanging gebruikt, zijn bovendien dimbaar. Dat scheelt nog eens 30% vergeleken met niet-dimbare led's. 

Uit de krant