KNVB: snel extra onderzoek naar kunstgras

Algemeen

Volgens de KNVB kan er dit weekend gewoon gevoetbald worden op kunstgras. De bond reageert hiermee op de onrust die ontstaan is over de ondergrond.

In een uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla  stelden wetenschappers woensdagavond dat voetballen op kunstgrasvelden gevaarlijk zou kunnen zijn door de rubberkorrels (rubbergranulaat) die op de speelvelden liggen. Deze korrels, gemaakt van oude autobanden, bevatten kankerverwekkende stoffen. De vraag is of de kankerverwekkende rubberkorrels, bedoeld om het veld te verzachten, in het lichaam van de sporters terecht kunnen komen.

De KNVB ontving de afgelopen dagen veel vragen van verenigingen en signaleert dat clubs en andere betrokkenen twijfels hebben over het spelen op dergelijke velden. De voetbalbond zegt 'de onrust over het veilig kunnen spelen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat' te begrijpen. Maar de bond wijst op 'meerdere onderzoeken' van het RIVM, waaruit 'niet is gebleken dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico's met zich meebrengt'. Daardoor kan er gewoon gevoetbald worden op kunstgras, aldus de KNVB.

Wel wil de bond dat er op korte termijn aanvullend onderzoek komt. Maandag zit de KNVB met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen. 'De KNVB houdt iedereen via de website van de KNVB en per mail op de hoogte van het vervolgproces', meldt de bond in een persbericht.

Uit de krant