Keep in Clean Venray in de startblokken

Venray

Wethouder Martijn van der Putten verzorgt vrijdag 16 september om 8.30 uur bij basisschool de Toverbal in Venray de aftrap van de Venrayse Keep it Clean day 2016 bij de Toverbal om 8.30 uur. 

Keep it Clean Venray is de jaarlijkse opruimactie van zwerfvuil in de gemeente. Pakweg 1500 schoolkinderen en een flink aantal volwassenen trekken vrijdag 16 september met prikstokken, knijpers en vuilniszakken weer de wijken in om struiken, stoepen en gazons schoon te maken. Slogan van Keep it Clean Venray 2016 is 'Blik op plastic'. De slagzin is niet voor niets gekozen. Blik en plastic hebben samen het grootste aandeel in de berg zwerfafval die jaarlijks in de natuur en in de openbare ruimte wordt gegooid. Dat merken de schoolkinderen die er elk jaar op uit trekken met prikker en vuilniszak tijdens de Keep it Clean-dag.

In Venray kan iedereen het zacht plastic verpakkingsmateriaal bij de afvalstations bij de wijksupermarkten kwijt. Dat werkt goed: in 2015 brachten de inwoners alleen al in Venray gezamenlijk 728 ton (=728.000 kg) kunststof verpakkingsmateriaal, waaronder PET-flesjes en 121 ton blik naar de containers. Dat is per Venraynaar 16,9 kg plastic en 2,8 kg blik. "Een mooi resultaat. Maar nog niet iedereen gaat bewust met zijn afval om. Te veel blikjes en flesjes worden na gebruik gewoon in de struiken gegooid. Dat merken de schoolkinderen die er elk jaar op uit trekken met prikker en vuilniszak tijdens de Keep it Clean-dag. Veel van wat ze verzamelen is blik of PET-fles", aldus een woordvoerder van de gemeente Venray. 

Uit de krant