Martijn van der Putten bevestigde vorige week het laatste van de zeven rijksmonumentenschildjes op de Veltumse kapel aan de Hoebertweg.
Martijn van der Putten bevestigde vorige week het laatste van de zeven rijksmonumentenschildjes op de Veltumse kapel aan de Hoebertweg.

Monumentendag in Venray

Kunst en Cultuur

Het Schouwburgplein is de centrale plek voor Open Monumentendag in Venray. Thema van Open Monumentendag 2016 is 'symbolen en iconen'. Wethouder Martijn van der Putten opent op het plein om 11.30 uur het programma in Venray.

Plaats van handeling is een tent, waar alle belangstellenden van harte welkom zijn. Daar verzorgen onder meer Heemkunde Limburg, de Stichting Molen Nooit Gedacht en de Stichting Venray Monumentaal presentaties. Op een groot scherm zijn van 12.00 tot 16.00 uur foto's en films te zien waarin aandacht wordt besteed aan symbolen en iconen zoals die te vinden zijn in Venray en alle kerkdorpen. Bezoekers kunnen bij diverse kramen van clubs en stichtingen terecht voor informatie. Onder meer het nieuwe Venrayse museum Borggraaf Paviljoen presenteert zich. In het huidige Venrays Museum in 't Freulekeshuus is zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur de tentoonstelling Made in Venray, over ontwikkeling van de Venrayse industrie, gratis te bezoeken.

De tent op het Schouwburgplein is vanaf 12.15 uur ook vertrekpunt voor stadswandelingen. De stadsgidsen van het Rooys Gidsengilde besteden uiteraard bijzondere aandacht aan het thema van Open Monumentendag, symbolen en iconen.  De gidsen zullen ongetwijfeld Venrays grootste monument, de Grote Kerk met de imposante toren, niet overslaan. Kerk en toren zijn van 14.00 tot 16.00 uur open voor bezichtiging. In de torenkamer draait de film In Hemelsnaam. Zaterdag en zondag kunnen belangstellenden van 11.00 tot 17.00 uur ook terecht in Molen Nooit Gedacht Merselo. De molen draait op volle toeren en maalt graan. Er zijn diverse demonstraties en bakactiviteiten.

In heel Nederland zijn in het weekend ruim 5.000 monumenten gratis te bezoeken. Er is veel draagvlak voor monumenten in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat 89% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat monumentaal erfgoed behouden blijft. Tegelijkertijd maakt 58% zich zorgen over de leegstand, achteruitgang of het verdwijnen van monumenten in ons land. De gemeente Venray telt naast 58 gemeentelijke monumenten, 93 rijksmonumenten. "Ze zijn het stuk voor stuk waard om zorgvuldig mee om te gaan en te behouden", zegt cultuurwethouder Martijn van der Putten.

Deze week zijn de zeven rijksmonumenten die eigendom zijn van de gemeente Venray allemaal voorzien van het nieuwe oranje-witte schildje. De gemeente voert daarmee een motie van de gemeenteraad uit. Particuliere eigenaren van een rijksmonument kunnen een schildje bestellen via de ANWB. Een monumentenschildje is niet verplicht.


Uit de krant