Wethouder Lucien Peeters reikte de prijzen uit aan de leerlingen van het Raayland College. Foto: Hoedemaekers Venray.
Wethouder Lucien Peeters reikte de prijzen uit aan de leerlingen van het Raayland College. Foto: Hoedemaekers Venray.

Raaylanders brengen leefbaarheid Venrayse wijken in kaart

Nieuws

Een groen parkje op het Gouden Leeuwplein, ultrasoon geluid om overlastgevende jongeren te verjagen, hondenpoepzakjes met een brokje voor de hond erin. Het zijn enkele van de oplossingen die leerlingen van het Raayland College aandragen om de leefbaarheid in Venrayse wijken te verbeteren.  De leerlingen presenteerden donderdag de resultaten van hun onderzoeken  in zeven Venrayse wijken.

In de afgelopen maanden zijn zo'n vijftig leerlingen van havo 2 en atheneum 2 en 3 van het Raayland in dertien groepjes aan de slag gegaan om de Venrayse wijken in kaart te brengen en een oplossing te bedenken voor het grootste knelpunt dat ze tegenkwamen in de wijk. Ze deden dat in het kader van het vak O en O, Onderzoeken en Ontwerpen, en ze maakten daarbij gebruik van de schat aan digitale informatie over de wijken en hun bewoners waarover de gemeente Venray beschikt. De gemeente wil dat zoveel mogelijk mensen deze zogeheten geo-informatie gebruiken. Venray loopt in ons land voorop op het gebied van geo-informatie. Ook de samenwerking met de school en het bedrijf Digireg in dit project is bijzonder. 

De Raaylanders maakten met behulp van de gegevens van de gemeente en de hulp van Digireg onder meer een leefbaarheidskaart. Ook gingen ze in groepjes de wijk in om te praten met bewoners. In elke wijk brachten ze zo het grootste knelpunt in beeld en bedachten er een oplossing voor. Te weinig groen en te weinig prullenbakken aan de randen van het centrum scoorden het hoogst in Venray-Centrum Het groene parkje op het Gouden Leeuwplein en een speelse kikker die als een soort Holle Bolle Gijs afval inslikt zijn de oplossingen. Het hondenpoepzakje mét brokje bedacht een groep voor de wijk Veltum. Een andere groep wil met de hoge tonen van muggengezoem hangjongeren in Landweert wegjagen. Het werk van de Raaylandleerlingen en hun presentaties werden door een jury beoordeeld. Wethouder Lucien Peeters zat ook in de jury en reikte de prijzen uit. Twee groepjes gaan naar Geofort in Herwijnen, onlangs bekroond als mooiste museum voor kinderen ter wereld.

Foto: Wethouder Peeters heeft de prijs aan één van de twee winnende groepjes uitgereikt. Peeters toonde zich aangenaam verrast door de creativiteit en de kwaliteit van het werk. Hij nodigde de groepjes uit om hun bevindingen ook in de wijk zelf te presenteren. Foto: Foto Hoedemaekers.

Uit de krant