Afbeelding

'Wateroverlast is nationale ramp'

Nieuws

Dertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten willen dat de overheid het noodweer van vorige week beschouwt als nationale ramp. Zij hebben woensdag een brief van die strekking overhandigd aan staatssecretaris Martijn van Dam, die een bezoek bracht aan het door het zeer extreme weer getroffen gebied.

Burgers en agrarische ondernemers zijn op 23 en 24 juni zwaar getroffen door noodweer, schrijven de gemeenten Venray, Mook en Middelaar, Gennep, Bergen Venlo, Horst a/d Maas, Beesel, Leudal, Peel en Maas, Weert, Nederweert, Maasgouw en Roermond in de brief aan de staatssecretaris. 'Binnen onze regio zijn sinds 30 mei neerslaghoeveelheden gevallen die extreem zijn. Er is concreet drie  tot vier maal zoveel neerslag gevallen als de gemiddelde neerslag in juni. Ook is 50% meer neerslag gevallen in juni dan de hoogste meting in de afgelopen 100 jaar in Nederland. Uitzonderlijk dus'.

Zij vinden het 'meer dan redelijk' dat de Wet tegemoetkoming van schade bij rampen in werking treedt. 'Vanwege de omvang van de schade vrezen wij dat anders vele gezonde bedrijven in onze regio's in financiële problemen komen en mogelijk bezwijken, met alle gevolgen van dien', aldus de gemeenten in de brief.

De brief is overhandigd door wethouder Jan Loonen van Venray en Kees van Rooij, burgemeester van Horst aan de Maas, namens de dertien gemeenten.

Uit de krant