Proef samenwerking apotheek en wijkteam geslaagd

Nieuws

Apotheek Wieënhof en het wijkteam hebben het laatste halfjaar onderzocht of zij patiënten sámen beter kunnen helpen. De proef is geslaagd; het wijkteam is met negentien signalen van de apotheek aan de slag gegaan.

Doordat apotheken veel direct contact hebben met hun patiënten, ontvangen zij signalen over het welzijn van patiënten door bijvoorbeeld verkeerd medicijngebruik, problemen bij de inname van medicijnen of het tijdig innemen van medicijnen. Dit kan duiden op psychosociale problemen. Gedurende de proef nam de apotheek bij bepaalde signalen contact op met de wijkverpleegkundige uit het wijkteam – uiteraard alleen met toestemming van de patiënt. De wijkverpleegkundige ging vervolgens in gesprek met de patiënt en samen keken ze naar een oplossing; naar wat iemand zelf nog kan en waarbij hij of zij hulp van zijn familie om omgeving kan gebruiken. Of door te kijken naar oplossingen bij algemene voorzieningen. Indien nodig verwijst de wijkverpleegkundige door naar professionele ondersteuning.

Na een half jaar is de proef geëvalueerd en ze blijkt een groot succes te zijn. De apotheek heeft negentien signalen doorgegeven aan het wijkteam. Het wijkteam is daar samen met de patiënten mee aan de slag gegaan en heeft diverse oplossingen gevonden. Na de zomer wordt gekeken of uitbreiding naar samenwerking met alle apotheken in Venray mogelijk is. Tot die tijd blijven apotheek Wieënhof en de wijkteams met elkaar samenwerken.

Uit de krant