Leerlingen Raayland brengen leefbaarheid wijken in kaart

Nieuws

Maandag 23 mei gaan 50 tweedejaars havo- en vwo-leerlingen van het Raayland College op expeditie in zeven Venrayse wijken om de leefbaarheid in kaart te brengen. Ze maken daarbij gebruik van een speciale app en van de informatie die de gemeente Venray in haar databanken heeft.

De Raayland-leerlingen gaan in groepen de wijken in om daar aspecten van leefbaarheid te registreren. Ze doen dat met een speciale app die het bedrijf Esri heeft gemaakt en die door Digireg is aangepast voor dit project. Zo gaan ze bijvoorbeeld registreren hoeveel lantaarnpalen er staan of er veel hondenpoep in de wijk ligt en hoeveel speelterreintjes de wijk telt. Bij de gemeente kunnen ze gegevens opvragen over de samenstelling van de bewoners, de leeftijdsopbouw enzovoort. Met alle gegevens maken de leerlingen een leefbaarheidskaart en kiezen ze knelpunt. Op school werken ze aan een oplossing voor het knelpunt. Op 7 juli komen de groepen in het gemeentehuis bijeen om hun oplossingen te presenteren.

De expeditie van de havo- en vwo-leerlingen is onderdeel van de tiende Geoweek, die maandag begint. De Geo-week is een initiatief van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), dat op deze manier jongeren wil interesseren voor het werk van geografen.

Uit de krant