Azc: hoge kosten voor gemeente

Algemeen Dossier: Komst AZC Roekenbosch

De komst van een asielzoekerscentrum op Het Roekenbosch betekent een enorme kostenpost voor de gemeente. De vergoeding van 11.000 euro die het COA standaard verstrekt, is slechts een druppel op een gloeiende plaats. De gemeente Venray is tijdens de voorbereidingsperiode al 308.000 euro kwijt.

Er was al een budget van 130.000 euro vrijgemaakt. Vorige week besloot de gemeenteraad om nog eens 177.500 euro uit de post onvoorzien te halen. Daarnaast heeft het college brieven gestuurd naar het COA en het ministerie van Veiligheid en Justitie. In de hoop extra geld los te krijgen. "Er loopt een claimprocedure", zei burgemeester Hans Gilissen. "De kosten gaan ons draagvlak in ernstige mate te boven. De bijdrage van het COA schiet volkomen tekort."

Vanwege het azc mist de gemeente jaarlijks ook 120.000 euro aan toeristenbelasting op Het Roekenbosch. Ook na de vestiging van het asielzoekerscentrum blijft de gemeente kosten maken. Zoals voor de inzet van de leerplichtambtenaar, kinderopvang, communicatie, welzijnswerk, toezicht en handhaving. Alle kinderen van 5 tot 18 jaar zijn leerplichtig en ze krijgen onderwijs aangeboden op scholen in gemeente Venray en de regio. De scholen ontvangen hiervoor een vergoeding van het Rijk. Asielzoekers die wonen op een azc en langer dan zes maanden in Nederland zijn, worden ingeschreven in het bevolkingsregister BRP van de gemeente. Daardoor ontvangt de gemeente per bewoner een extra uitkering uit het gemeentefonds. Voor asielzoekers die nog niet kunnen worden ingeschreven, krijgt de gemeente het zogeheten 'koppengeld' van het COA.

Uit de krant