Geen Veilige Honken in Venray

Venray

De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met het voorstel van het college om te stoppen met het inrichten van Veilige Honken. Het idee achter Veilige Honken is prima, echter de uitvoering door het is achterhaald.

Veilige Honken zijn plekken langs schoolroutes waar scholieren terecht kunnen met een kapotte fiets maar ook als ze onderweg gepest worden. Het concept Veilige Honken is ongeveer tien jaar geleden bedacht en geïntroduceerd in de West-Brabantse gemeente Halderberge en was daar een succes. De Venrayse gemeenteraad heeft in 2011 voorgesteld om Veilige Honken te gaan realiseren in onze gemeente. Omdat de opdracht nog niet was uitgevoerd, deed de gemeenteraad vorig jaar een nieuwe oproep. Het idee van Veilige Honken lijkt echter door de tijd te zijn ingehaald. Het merendeel van de scholieren heeft tegenwoordig een mobieltje om hulp in te schakelen op die momenten dat dit nodig is. Dat er weinig animo is voor veilige honken blijkt ook uit de reactie vanuit het dorpsradenoverleg en het geringe aantal aanmeldingen van vrijwilligers.

Daarnaast is er al een aantal alternatieven om scholieren meer veiligheid te kunnen bieden op schoolroutes. Denk aan de pechhulp aan gestrande fietsers, die door verschillende commerciële partijen wordt aangeboden. Ook zijn er al diverse meldpunten voor verkeersgevaarlijke situaties zoals het meldpunt van VVN (www.meldpuntveiligverkeer.nl) of het meldpunt openbare ruimte van de gemeente zelf (www.venray.nl). Daarom heeft  het college de gemeenteraad voorgesteld om de realisatie van Veilige Honken in Venray te staken. De gemeenteraad heeft  op 23 februari 2016 met dit voorstel ingestemd.  

Uit de krant