Afbeelding

Kerken hebben het financieel lastig

Venray

De Grote Kerk en de Paterskerk in Venray hebben moeite om financieel rond te komen. De Paterskerk leed in 2015 een verlies van 31.000 euro. De Grote Kerk speelde quitte.

De opbrengsten lopen terug. Het aantal deelnemers aan de actie Kerkbalans daalt, mede door overlijden. De jaarlijkse kerkbijdrage is de belangrijkste inkomstenbron. De Grote Kerk ontving vorig jaar 77.000 euro en de Paterskerk 36.000 euro uit de actie Kerkbalans die nu weer loopt.

De kerken bezitten wel reserves voor bijvoorbeeld groot onderhoud aan de gebouwen. Door de lage rentestand levert het vermogen nauwelijks nog rendement op. In de Paterskerk zijn vorig jaar de glas-in-loodramen gerenoveerd. Daardoor is de lichtinval in de kerk flink toegenomen. Ook de Grote Kerk wil de glas-in-loodramen aanpakken. Er ligt een groot onderhoudsplan, maar het wachten is op subsidies van het Rijk en de provincie.

Door de dalende inkomsten hebben de penningmeesters flink moeten bezuinigen. Door de inzet van veel vrijwilligers zijn de kosten laag en kunnen toch veel activiteiten worden georganiseerd. De Grote Kerk heeft een vrijwel sluitende begroting voor 2016. De Paterskerk rekent dit jaar opnieuw op een verlies van 30.000 euro.

Uit de krant