Afbeelding

50.000 euro subsidie voor tolerantiepaviljoen

Ysselsteyn

IMG_3265Het Duits oorlogskerkhof en het Jongeren Ontmoetingscentrum (JOC) in Ysselsteyn krijgen 50.000 euro subsidie om verder onderzoek te doen naar de ontwikkeling van een tolerantiepaviljoen. Dat werd woensdagmiddag toegezegd door gedeputeerde Ger Koopmans van de provincie Limburg, gedeputeerde Brigite van Haaften van de provincie Noord-Brabant en locoburgemeester Jan Loonen van de gemeente Venray.

Tijdens een rondleiding over de militaire begraafplaats en een presentatie, werden de genodigden bijgepraat over de ontwikkelingen en het samenwerkingsverband tussen het JOC Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum Overloon. Tarcicia Voigt, voorzitter van het JOC, legde uit wat het doel is van het nieuwe paviljoen. "In het gebouw creëren we een ruimte waar we een schoolklas een hele dag kunnen bezighouden. Het is tevens een plek waar het hele jaar door exposities en lezingen kunnen worden gehouden. Daarnaast wordt het een perfecte ontvangstruimte bij dodenherdenkingen, maar ook een ruimte om te studeren voor studenten uit heel Europa en wetenschappers die de begraafplaats gaan onderzoeken. Het nieuwe paviljoen moet het kloppend hart en de nieuwe entree van de begraafplaats worden.

Met de realisatie van dit gebouw op de militaire begraafplaats is een bedrag gemoeid van 1,5 miljoen euro. Dit geld moet bij elkaar worden gebracht door de toekenning van subsidies en fondsen. Om een start te maken met de verdere ontwikkeling draagt de provincie Limburg nu 35.000 euro bij, de provincie Brabant 10.000 euro en de gemeente Venray 5.000 euro.

De twee gedeputeerden gaven de initiatiefnemers wel een duidelijke boodschap mee. Zij adviseerden om het concept nog beter uit te werken en verdieping te zoeken in de samenwerkingsmogelijkheden met het Oorlogsmuseum Overloon. Ger Koopmans: "Het concept kan volgens mij nog veel ruiger."

Voigt hoopt in 2015 nog een startschot te kunnen geven aan de daadwerkelijke realisatie van het paviljoen. Foto's Henk Lammen.

Uit de krant