Afbeelding

Innovatieve straatlantaarn Op de Smelen

Blitterswijck

LantaarnOpdeSmelen2Vorig jaar deed een studententeam van Fontys Hogeschool Venlo mee aan de Light Challenge 2013. Tijdens deze ontwerpwedstrijd maakten studenten een prototype van een lichtmast samen met de bewoners van Op de Smelen in Blitterswijck. Een jaar later verbeterde een nieuw team de innovatieve lichtmast van hun voorgangers. Met de inzet van bedrijven, veelal uit onze regio, hebben zij Op de Smelen opnieuw in het licht gezet.

Op 7 juli is de lichtmast onthuld bij de afvalcontainers in Blitterswijck. De bewoners zijn erg blij met het ontwerp van de enthousiaste studenten. Bij de productie kregen de studenten hulp van allerlei bedrijven. Gratis en voor niks. Zo produceerde Nedal de palen in Utrecht, haalde Staalmeesters ze op en boog ze in Wanssum in de juiste vorm. Lightronic leverde de led modules en stroomvoorziening, Grijn Reuver de doorzichtige kunststof kappen onder de lamp en Helotech Venray de kappen van de hoofdverlichting en voetgangersverlichting. In deze verlichting is het logo van de gemeente Venray verwerkt. De buizen voor de voetgangersverlichting werden gelaserd door CLT uit Horst. Toen de kleur voor de masten was bepaald met de bewoners van Op de Smelen, zorgde Thielco Reuver ervoor dat alle onderdelen van poedercoating zijn voorzien. Ziut zorgde ervoor dat de mast werd opgehaald bij de Fontys en heeft deze bij Op de Smelen geplaatst.

Dit project is het vervolg op de Light Challenge 2013. Aan deze innovatieve ontwerpwedstrijd voor studenten deden negen teams uit heel Nederland mee. Zij bogen zich over de vraag: 'Hoe maak je straatverlichting innovatiever en zuiniger en ook nog eens zó, dat bewoners van de straat het mooi vinden?' Hoewel de studenten van de Fontys Hogeschool toen niet de hoofdprijs won, bedacht het team zo'n goed concept dat het een vervolg kreeg. Dat is goed nieuws voor de bewoners van de Blitterswijckse straat, die vorig jaar en dit jaar enthousiast meedachten met de studenten. En goed nieuws voor de andere studenten en de bewoners van Venlo. Van de in Blitterswijck ontworpen mast worden namelijk de komende tijd ook twee exemplaren bij de Fontys Hogeschool en twee in het Venlose stadscentrum geplaatst.

De gemeente Venray wil haar beleid op het gebied van openbare verlichting herzien, in nauwe samenwerking en samenspraak met bewoners. Het doel is openbare verlichting op maat die aansluit op de eisen van de mensen die er het meeste mee te maken hebben.

Uit de krant