Op z'n konijntjes

Column

De uitspraak van deze week was toch wel: 'We moeten ons niet als konijnen gedragen. De vraag is alleen: van wie is die uitspraak? Even een klein quizje voor jullie. Is het A: Rob van Lieshout, die na de discussie over 'vastelaovend' en 'carnaval' het bestuur van De Piëlhaas bij elkaar heeft gehaald om ook het onderscheid tussen een haas en konijn in de statuten vast te leggen? Of B: Marc van der Linden, die deze uitspraak deed na een week diëten? Of is het C: paus Franciscus, die met deze uitspraak doelt op onze seksuele driften?

Bingo! Het is die laatste. De paus vertelde dat hij tegen anticonceptie is, maar dat dit niet hoeft te betekenen dat daardoor meer kinderen geboren worden. Nee, zegt Franciscus, we moeten ons gewoon niet als konijnen gedragen. Oeps, dat vond niet iedereen leuk. De vereniging van Duitse konijnenfokkers vond dat niet lief voor de konijntjes. Want het is een stereotype beeld dat alle konijnen de hele dag door paren. Potverdorie zeg, heb ik dat altijd gedacht. En werken konijnen ook niet op batterijen? Wat?

Goed. Wat mij meer opviel, was de setting waar de paus dit vertelde. In een vliegtuig. Een modern middel. Net zoals zijn bat-, eehh, pausmobiel. Wie bepaalt dat God deze moderne middelen wel toestaat, maar de moderne anticonceptiepil niet? Al deze middelen gaan 'tegen' de natuur in. Een mens kan misschien niet op natuurlijke wijze bevruchting tijdens gemeenschap tegenhouden, maar zeker ook niet vliegen. Ik denk dat de paus wat dat betreft blij mag zijn dat anticonceptie bestaat en dat het, zonder zijn goedkeuring, toch wordt gebruikt. Anders was het een drukke wereld.

En o ja, toch belangrijk met carnaval in het vooruitzicht: mogen Venraynaren zich volgens het katholicisme wel gedragen als hazen? Ik heb het deken Smeets nog niet gevraagd, maar ik denk het wel. Hazen hebben namelijk in tegenstelling tot konijnen, maar één keer per jaar een bronstige periode: de rammeltijd. Drie keer raden rond welke periode dat is€¦.

Uit de krant