Brownies vs. braaksel

Column

In een wereld waar zaadjes nog bedoeld waren als vogelvoer en gras na een maaibeurt niet door de blender werd gegooid€¦ Het zou zo de voice-over tekst van een filmtrailer kunnen zijn. Een filmtrailer in zwart-wit dan, want deze wereld lijkt op dit moment wel heel ver weg. Tegenwoordig worden pannenkoeken gemaakt van bananen en is havermout verheven van armzalig boerenontbijt naar 'hipsterfoodfoto'-voedsel. (Respect overigens voor de havermout, want welk ander spul dat eruitziet als braaksel wordt zo vaak op de foto gezet?) Gelukkig kunnen we af en toe nog naar die wereld in kleur kijken. Op zondagavond, als je Nederland 1 aanzet. Want dan is het tijd voor Heel Holland Bakt.  Een wereld, lees: partytent, waar roomboter door beslag wordt geroerd, volvette slagroom wordt geklopt en chocolade rijkelijk over taartjes vloeit. Fan-tas-tisch. Het programma is een verademing tussen alle horloges met calorieverbruiktellers, suikervrije recepten en gesponsorde artikelen op Facebook over superfoods. Het feit dat er naast mij nog bijna 1,8 miljoen andere mensen naar kijken, laat zien dat de Nederlandse bevolking nog van taartjes, muffins en soezen houdt die niet gevuld zijn met zaden en sojamelk. Bravo, gelukkig! Ik ben blij om te zien dat minstens één achtste van de bevolking zich ook afzet tegen de hype van 'alles-wat-voorheen-als-afval-werd-gezien-stop-ik-nu-als-een-lachende-boer-met-kiespijn-in-mijn-mond'. Natuurlijk is het niet gezond om iedere dag een hele taart weg te kanen, dat snap ik ook wel, maar is het andere uiterste waarbij de inhoud van een gft-container je bord vult, wel gezonder? Ik kan me soms heel erg boos maken om de nog steeds groter wordende hype. Omdat ik zelf ervaring heb met de keerzijde van te gezond eten. Voor mij was toen Sonja Bakker de heilige Maria van de voedselwaarheid. En ook nu zie ik dit gebeuren. Eetstoornisgevoelige meiden die zich massaal op healthy instagram-accounts abonneren, het receptenboek van Rens Kroes tot bijbel verheffen en brood compleet uit hun dagelijkse menu schrappen. En waarom dit dan niet als 'obsessief' wordt bestempeld? Omdat ze zich kunnen berusten op het feit dat dit wordt gepromoot als dé gezonde manier van leven op dit moment. En dat terwijl er geen enkel gegrond wetenschappelijk bewijs is dat gras, zaadjes en havermout je tot een gezonder mens maken. Ik zal je wat vertellen. Na het zien van Heel Holland Bakt, heb ik dit weekend brownies gebakken. Mét suiker, roomboter en vier chocoladerepen. En weet je wat pas echt shocking is? Ik voel me nog steeds hetzelfde. Gezond.

Uit de krant