Tolerantiepaviljoen op militaire begraafplaats

Ysselsteyn

Het Duits oorlogskerkhof en het Jongeren Ontmoetingscentrum (JOC) in Ysselsteyn hebben vergevorderde plannen voor de bouw van een tolerantiepaviljoen. Met de realisatie van dit gebouw op de militaire begraafplaats is een bedrag gemoeid van een miljoen euro. Dit geld moet bij elkaar worden gebracht door de toekenning van subsidies en fondsen.

'Ons streven is dat de eerste steen van het paviljoen in 2015 wordt gelegd, in het jaar dat het 70 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, aldus Tarcicia Voigt, hoofd van het JOC Ysselsteyn. "In het nieuwe paviljoen creëren we een ruimte waar we een schoolklas een hele dag kunnen bezighouden, maar tevens een plek waar het hele jaar door exposities en lezingen kunnen worden gehouden. Het wordt daarnaast een perfecte ontvangstruimte bij dodenherdenkingen, maar ook een ruimte om te studeren voor studenten uit heel Europa en wetenschappers die de begraafplaats gaan onderzoeken. Het nieuwe paviljoen moet het kloppend hart en de nieuwe entree van de begraafplaats worden.

Om de plannen te realiseren, moet het huidige bezoekersgebouw gesloopt worden en komt op die plaats het nieuwe paviljoen. De bestaande verblijfsruimte tegenover de nieuwbouw wordt compleet gerenoveerd en gaat onder andere dienstdoen als kantoorruimte en personeelskantine/wasruimte. Er komen ook twee appartementen voor vrijwilligers. De buitenzijden van beide gebouwen worden op dezelfde wijze aangekleed, waardoor ze een natuurlijke entree vormen van de militaire begraafplaats.

Uit de krant