Met dirigent Ron Hanssen slaat het VMK een andere toon aan.
Met dirigent Ron Hanssen slaat het VMK een andere toon aan. Foto: Wilbert Claessens

‘Gedreven, gezellig, gewoon doen!’

Algemeen Cultuur en Uitgaan Venray Wonen en Leven

Wat voor koers gaan we varen in de toekomst? Het was een van de vragen die het bestuur van het Venrays Mannenkoor (VMK) onlangs voorlegde aan zijn leden. “Die raadpleging werd gehouden om advies van onze zangers in te winnen”, legt voorzitter Diederik Nijenhuis uit. “Of we op de goede weg zijn? Zeker, maar we staan ook voor een aantal uitdagingen. Want ook voor ons is het belangrijk om nieuwe leden te werven én de huidige te behouden. Hoe we dat willen gaan doen? Door nog meer in te zetten op veelzijdigheid, professionaliteit en gezelligheid. Onder het motto ‘Gedreven, gezellig, gewoon doen!’”

Nee, het wordt geen grote koerswijziging, maar eentje die stap voor stap haar beslag zal moeten krijgen. Nieuwe uitdagingen aangaan op basis van een gebalanceerd programma met, afhankelijk van de gelegenheid, zowel klassiek als eigentijds en populair repertoire was ook de boodschap die dirigent Ron Hanssen bij zijn aantreden in 2022 van het bestuur meekreeg voor de toekomst. “Ron heeft in zijn eerste jaar laten zien dat hij die uitdaging zeker aankan. We hebben ook een aantal nieuwe leden verwelkomd die mee wilden groeien met het nieuwe repertoire dat onder Ron ontwikkeld is. Maar nieuwe leden, zeker jongere zangers, blijven van harte welkom.”

Hij vervolgt: “Als koor moeten wij voortdurend vernieuwen om aantrekkelijk te blijven voor leden. Vandaar dat wij onze zangers ook de mogelijkheid bieden om onder de vlag van het VMK met professionele begeleiding te zingen in kleine groepen ensembles, zoals closeharmony, pop of Slavisch. Het VMK wil geen stereotype mannenkoor zijn, maar levendig blijven zonder onze afkomst te verloochenen. Het moet vooral om het plezier in het zingen gaan.”

Het mannenkoor, opgericht op 20 december 1909, maakt al meer dan 114 jaar deel uit van het culturele en maatschappelijke leven van Venray. “Die rol willen we ook in de toekomst graag blijven vervullen”, beaamt Nijenhuis. “Naast het samen zingen, is het sociale aspect erg belangrijk binnen ons koor. We zijn een club vrienden. De uitstapjes, de derde helft bij de repetities en de afterparty bij een concert, dat krijg je er als lid van VMK ook bij.”

Onder de noemer ‘Roojse Kels Live’ organiseert het VMK op 7 oktober een zogeheten Top 2000-concert in de Bolzaal van Schouwburg Venray. Daarbij wordt ook aan mannen die geen lid zijn van het koor de gelegenheid geboden het podium te betreden. Het VMK laat tijdens deze avond zelf zijn swingende kant zien, maar dit concert biedt dus ook een kans aan andere mannen om samen met broers, buurtgenoten, vrienden, collega’s, teamgenoten of andere gelijkgestemden zingend op het podium te staan met een zelfgekozen nummer uit de Top 2000. 

Inmiddels hebben verschillende groepen deze kans gegrepen en worden de zangers tijdens een aantal workshops/repetities vakkundig op het concert voorbereid. Het wordt een evenement dat de sfeer van een live radio-uitzending ademt, waarbij het publiek soms naar ballads kan luisteren, maar ook met bekende nummers mee kan zingen. Ook de JukeBox Boys, bekend van radio en hun optredens in De Efteling, leveren een muzikale bijdrage.

“We willen die avond graag ons enthousiasme delen en laten zien hoeveel plezier het geeft om samen een gevarieerd scala aan muziek te maken”, zo besluit Diederik Nijenhuis.

Meer informatie op de site www.venraysmannenkoor.nl.

Uit de krant