Manouk:
Manouk: "Het is een kleine moeite, maar je helpt er zoveel mensen mee." Foto: Henk Lammen

'Het wordt een hele beleving'

Nieuws

Venray | Manouk Gibbon (20) uit Venray neemt van zaterdag 8 tot en met maandag 10 juni deel aan de Roparun, een jaarlijkse estafetteloop voor het goede doel. Als onderdeel van de begeleidingsgroep van team HAN Sport en Bewegen kijkt de vierdejaars studente fysiotherapie aan de HAN Nijmegen vooruit naar het evenement: "Het wordt een hele beleving."

Door Henk Lammen

De Roparun is een estafetteloop met startlocaties in Parijs en Hamburg en een gezamenlijke finish in Rotterdam. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Door haar studiegenoot Benthe werd ze gevraagd of ze deel uit wilde maken van het team HAN Sport en Bewegen uit Nijmegen. Met zijn tweeën gaan ze er voor zorgen dat de deelnemers van het team lichamelijk topfit aan de start verschijnen en uiteindelijk ook de finish in Rotterdam gaan halen. Masseren, kneden, de spieren losmaken, het wordt een uitdagende klus om de teamleden in goede gezondheid te houden.

Manouk hakte al eerder met het bijltje. "We hebben al vaker in de begeleiding van evenementen gezeten. Het enige verschil is, dat het deze keer voor het goede doel is. We gaan onze deelnemers in de pauzes en aan het einde van de dag masseren. Maar ook tussendoor zorgen we dat ze fit blijven. Naast mijn opleiding heb ik een cursus tapen gedaan. Wellicht komt dat ook nog van pas. Maar het is niet alleen fysieke steun die we verlenen. Ook mentaal ondersteunen we onze deelnemers. Door een praatje te maken, ze aan te moedigen, te blijven motiveren. Want het is een enorme opgave. Vooral 's nachts lopen. In de kou, het donker, de vermoeidheid die op gaat spelen. Dan is het vooral een kwestie van een goede mindset. Ik ben benieuwd hoe iedereen erin staat. Het is fantastisch om te zien hoe gemotiveerd iedereen nu al is. Het wordt een hele beleving." Begin juli hoopt ze te slagen voor haar studie en haar diploma in ontvangst te nemen. Vervolgens gaat ze twee maanden reizen in Nepal en Thailand. Ook dan zet ze zich in voor de medemens. "In Nepal ga ik vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis." Manouk prijst zich gelukkig dat in haar naaste omgeving niemand met kanker te maken heeft (gehad). Ze hielp al vaker haar moeder bij acties voor het goede doel. Nu kijkt ze vooruit naar het evenement dat in bijna dertig jaar tijd al meer dan 84 miljoen euro heeft opgehaald voor zorg voor mensen met kanker. "Ik vind het mooi dat ik me op deze manier kan inzetten voor het goede doel. Het is een kleine moeite, maar je helpt er zoveel mensen mee. Dat geeft veel voldoening. Ieder team dient minimaal 2500 euro in te zamelen. Dat bedrag is al door de school gesponsord. We gaan via acties proberen om dit bedrag te vergroten." De teller stond eerder deze week op 3300 euro. Het team financieel ondersteunen, en daarmee het goede doel, kan via de website www.roparun.nl. HAN Sport en Bewegen uit Nijmegen is team 319.

Uit de krant